El dossier

TEST A LA JUSTÍCIA ESPANYOLA

El judici i el trasllat dels presos polítics a Madrid revifa l’interès dels mitjans de comunicació estrangers

L’Estat espanyol vol deixar enrere la imatge de “dolents”, afirmava el ‘Frankfurter Allgemeine’

La violència exercida per l’Estat espanyol l’1-O s’ha revelat com un punt d’inflexió a l’hora de tractar el procés català en els diversos mitjans de comunicació internacionals. Si bé les massives manifestacions dels 11-S també havien despertat cert interès entre la premsa, el referèndum, les detencions, els empresonaments i l’exili de Puigdemont i els consellers van ocupar llocs destacats. El trasllat dels presos polítics i el judici que s’ha de celebrar a Madrid no ha estat una excepció. Tot i els esforços del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, per millorar la imatge espanyola a través de la campanya #ThisistherealSpain hi ha diaris que han dedicat les seves editorials al procés català, com el britànic The Times, amb el títol “Els 12 catalans: la inquisició espanyola.” En el text s’alerta que és un examen per a la justícia de l’Estat espanyol. The Times es mostra crític amb l’actuació dels dirigents independentistes: “Van cometre un seguit d’errors imprudents convocant un referèndum dubtós, declarant la independència [...] i pensant que els governs estrangers donarien suport a la seva causa.” El diari conservador, però, també posa èmfasi en la confiscació de les urnes i en les càrregues policials efectuades per les forces de seguretat i diu que van ser unes imatges que es van convertir en “virals arreu del món, fet que va provocar la difusió i la simpatia oficial pels líders catalans”. The Times avisa que la situació que es viu a Catalunya és d’una “tranquil·litat enganyosa”.

El rotatiu britànic ja es va mostrar molt dur amb la manera d’actuar de l’Estat espanyol quan es va detenir el president de la Generalitat Carles Puigdemont a Alemanya. En aquella ocasió va titular: “Spain again” (‘Espanya un altre cop’). De fet, una de les notícies amb més ressò d’aquests últims dies ha estat, precisament, una entrevista que emetia l’agència de notícies Associated Press a Puigdemont, i que publicaven diversos diaris, entre els quals The Washington Post. “El judici català és una venjança”, titulava el rotatiu en paraules del president. Els mitjans de comunicació alemanys també han informat del trasllat dels presos polítics i del judici que s’ha de celebrar a Madrid. Mentre que el Frankfurter Allgemeine es fixava en la voluntat del govern de Pedro Sánchez de millorar la imatge en l’àmbit internacional amb una campanya de relacions públiques –s’assegura que Madrid vol deixar enrere la imatge de “dolents”– al portal Telepolis el periodista Ralf Streck afirmava: “El trasllat dels presos polítics a Madrid no ha estat VIP com ha informat el diari La Razón.” El diari francès Le Monde publicava fa tan sols un dies una entrevista a Jordi Cuixart, mentre que Le Temps firmava una editorial en què es deia que l’ambient a Espanya ha esdevingut “més ranci” i feia referència als darrers resultats del partit ultradretà Vox al parlament andalús.

Per la seva banda, el diari escocès The National –que també fa un exhaustiu seguiment de l’actualitat catalana– titulava: “Els presos catalans, traslladats per enfrontar-se al judici del segle”, utilitzant una expressió que fan servir els mitjans de comunicació catalans, tal com s’afirmava en la notícia, en què també destacaven les declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor