El dossier

ELS CARRERS CONTINUEN SENT NOSTRES

Les forces independentistes tornen a sortir al carrer en una manifestació massiva i una jornada de vaga amb una alta mobilització popular

. REDACCIÓ

rp@lrp.cat

Les forces republicanes han tornat a mostrar la seva capacitat de mobilització durant l’última setmana en les diverses cites als carrers convocades des de les organitzacions civils i polítiques. La primera gran demostració es va produir el dissabte 16 de febrer a Barcelona, amb una manifestació de prop de mig milió de persones al tram de la Gran Via comprès entre la plaça d’Espanya i la plaça Universitat. Tot i que està lluny de les grans mobilitzacions de la Diada, no és menys cert que la resposta va ser massiva, tenint en compte el marge escàs de dies entre la convocatòria i la mobilització. Una prova que l’independentisme continua motivat i amatent a l’actualitat i amb prou reflexos per acudir a les crides que es facin. Les crides contra la farsa judicial i per la llibertat dels presos polítics van alternar amb la reclamació d’independència lligada al lema de la protesta, L’autodeterminació no és delicte.

El segon gran repte de les forces republicanes va ser la vaga general convocada per dijous passat, que no tenia el suport de les dues grans centrals del país, CCOO i la UGT, però que va assolir una resposta similar a l’aturada de país del 3-O, segons els organitzadors. L’aturada estava convocada pel sindicat minoritari republicà, la Intersindical-CSC, amb el suport d’un centenar d’entitats, també d’Òmnium i l’ANC, a més dels partits polítics al govern, JuntsxCat i ERC, conjuntament amb la CUP i Catalunya en Comú. L’aturada de l’activitat econòmica va tenir un desenvolupament desigual segons el moment del dia, el territori i els sectors econòmics. La disminuició de l’activitat va ser desigual, amb un seguiment massiu en el món universitari, força alt en l’ensenyament, moderat en el comerç i baix en la indústria. Un cop més, però, el to de la jornada el van marcar les mobilitzacions al carrer, que van generar talls de carreteres en vies importants durant el matí i van portar 200.000 persones al carrer a Barcelona (40.000, segons la Guàrdia Urbana) en la concentració convocada a la tarda al passeig de Gràcia, alhora que milers de manifestants es concentraven en places de pobles i ciutats d’arreu del país. Especialment significativa va ser la mobilització que hi va haver a Girona, on 70.000 persones van trencar totes les marques d’assistents a una manifestació a la ciutat.

Amb la permanència de la mobilització al carrer garantida, el pròxim repte per a les forces sobiranistes i republicanes és omplir els carrers de Madrid el dia 16 de març, en una convocatòria sense precedents que posarà a prova, un cop més, tant la capacitat de mobilització del republicanisme català com l’empatia ciutadana entre les forces progressistes espanyoles. Mentrestant, el dia a dia del judici continuarà alimentant un estat d’indignació creixent i conservant intacta la capacitat de protesta i mobilització en uns carrers que es continuen omplint.

500.000
persones
es van manifestar el dia 16 a Barcelona, segons l’organització, una xifra que la Guàrdia Urbana va rebaixar fins als 200.000 manifestants.
21-F
Vaga.
La vaga general de dijous passat va tenir un seguiment destacat en les mobilitzacions convocades al final de la jornada.
16-M
Madrid.
L’última cita marcada en l’agenda del calendari actual de mobilitzacions és la manifestació a Madrid.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor