El dossier

Vicent Beguer

Exalcalde de Tortosa

“Els polítics d’abans tenien més nivell”

Els polítics que hi havia a la Transició eren d’un nivell que, de moment, no han demostrat que tinguin els d’ara”

Vicent Beguer Oliveres (Tortosa, 1937), farmacèutic de professió, va ser alcalde de Tortosa entre el 1979 i el 1995, i després senador per CiU, portaveu del grup convergent al Senat i membre suplent de la Diputació Permanent.

Per què va decidir presentar-se a les eleccions del 1979?
Feia dos anys que era militant de CDC, i tot i que hauria preferit no anar de cap de llista, els companys em van animar i convèncer.
Com va viure la campanya i la jornada electoral d’aquell 3 d’abril?
Intensament. La campanya electoral va ser molt sui generis, de parlar amb la gent i explicar-los el nostre projecte, perquè Convergència no era gaire coneguda. A Tortosa els partits dominants eren la UCD i el PSC, però en un mes vam aconseguir duplicar la proporció de vots.
Va tenir la sensació que s’havia de començar tot de zero?
No exactament, perquè a Tortosa s’havien fet algunes coses en els últims anys. Era una ciutat amb un cert desenvolupament; s’estava començat el polígon, tenia un hospital, un parador de turisme..., però els barris i les pedanies estaven molt malament de serveis i, per tant, la base sí que s’havia de començar des de zero.
Després de quaranta anys de democràcia local, quin és el repte pendent?
Els pressupostos eren ridículs. Ara no conec a fons el finançament local, però comparat amb el que hi havia en els primers anys de democràcia, és molt millor. Quan vam arribar, el pressupost municipal era de 225 milions de pessetes, o sigui, 1,4 milions d’euros. Teníem uns pressupostos escanyats. La situació econòmica dels ajuntaments és molt millor ara.
Com viu el procés actual del país?
Em preocupa, però no em vull manifestar gaire públicament. Sí que diré que els polítics que teníem fa uns anys tenien un nivell que avui dia no tenen.
Per què ho creu així?
En conjunt no estan a l’altura dels que hi havia abans. I no soc dels que pensa que abans tot era millor, perquè evidentment no és això! Ara bé, els polítics que hi havia a la Transició, començant per Jordi Pujol i Miquel Roca i acabant per [Santiago] Carrillo i fins i tot [Manuel] Fraga o Joan Raventós, eren d’un nivell que de moment no han demostrat que tinguin els d’ara.
Ho pot concretar?
No hi vull entrar més, perquè estic fora de l’activitat política. Li faig una manifestació, però no jutjo res.

. Carina Filella

cfilella@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor