El dossier

Pagès per un dia

Recollir fruita i verdura, o donar de menjar al bestiar, es transforma ara en experiència turística amb la celebrada iniciativa ‘Benvinguts a pagès’, que compleix quatre anys

CAP DE SETMANA PLE
CAP DE SETMANA PLE
La iniciativa permet completar la visita amb diferents activitats, des de rutes turístiques i gastronòmiques pel territori escollit fins a visites patrimonials o naturals

La llet no es crea dins d’un envàs, la carn no es produeix en safates de plàstic, els ous no venen embolicats i les pastanagues creixen sota terra. Són veritats absolutes per als qui tenim certa edat, encara que molts les donin per certes només perquè les han llegit als llibres o les han vist a la televisió i no pas perquè les hagin comprovat en directe. Per als més menuts, però, i en especial per a aquells criats en un ambient urbanita, el món rural els queda encara molt lluny i els és més desconegut que la vida en altres planetes. Bromes a part, l’interès per facilitar el descobriment –o redescobriment– del camp i de les activitats econòmiques que es desenvolupen en el primer sector va facilitar l’any 2016 la primera edició de Benvinguts a pagès , una iniciativa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i de l’Agència Catalana de Turisme en què col·laboren la Fundació Alícia i els consells comarcals, consorcis i oficines de turisme, així com nombroses entitats i associacions d’arreu de Catalunya. La proposta es dissenya al voltant d’un cap de setmana, en aquesta ocasió l’1 i 2 de juny, en què 190 granges i explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres obren gratuïtament les seves portes per ensenyar com treballen i, de retruc, com recullen o elaboren els productes de temporada que poden ser adquirits pel públic que els visita. Paral·lelament, la iniciativa permet als visitants completar el cap de setmana amb diverses activitats, des de rutes turístiques i gastronòmiques pel territori escollit fins a visites patrimonials o naturals. “És una oportunitat per viure en primera persona una experiència diferent, en un ambient lúdic i familiar i que permet conèixer una realitat propera, però sovint desconeguda”, explica David Font, director de l’Agència Catalana de Turisme. Font destaca que Benvinguts a pagès “ha tingut molt bona acollida entre els participants i un creixement exponencial de públic”, i manté que la col·laboració entre departaments ha tingut un resultat molt positiu.

En aquest sentit, les dades corroboren la valoració que en fan des de la Generalitat: les tres darreres edicions sumen més de 55.000 visitants i les explotacions participants creixen. Les raons que esgrimeixen són diverses, però tots coincideixen que posar en valor el món rural “és una necessitat de país”.

BONA ACOLLIDA

L’oferta a què es pot accedir és molt variada i es distribueix a través dels productes que s’hi poden trobar, com ara arròs i altres cereals, ous i aviram, begudes, carn i embotits, fruita fresca, làctics... i un llarg etcètera. Des de Mas Mercè - Làctics Perelada, una de les primeres instal·lacions a obrir les portes al públic i que ha format part de Benvinguts a pagès des de la primera edició, assenyalen que la majoria de les sol·licituds que reben són de famílies. “Més enllà d’aquell cap de setmana organitzem visites durant tot l’any, i activitats com donar el biberó als xais o acompanyar el ramat tenen molt bona acollida”, explica Jordi Claparols, responsable de les visites d’aquesta explotació de Siurana de l’Empordà, a l’Alt Empordà. Martí Marginet, propietari de Casa La Canal de la Nou del Berguedà, s’estrena aquest any, però comenta que en l’edició anterior ja va col·laborar amb un altre membre de la Cooperativa de Ramaders de Muntanya del Berguedà a la qual pertany la seva finca. “El sacrifici dels animals que comporta la producció de carn és un dels aspectes on cal fer més pedagogia, sobretot entre els menuts, que des del primer moment se senten atrets pels vedells petits”, assegura, i defensa que aquesta poca informació del primer sector “es podria resoldre amb una major informació a les escoles”. Marginet es mostra comprensiu amb el desconeixement sobre el món rural d’algunes de les persones que van a La Canal. “Recordo algú que no sabia diferenciar si una vaca era mascle o femella, però afortunadament són pocs”, comenta.

Al sud del país, a la zona del Baix Ebre, a l’empresa familiar d’agricultura ecològica l’Horta de la Carme es mostren il·lusionats amb la idea d’obrir les portes de l’explotació. “És una jornada festiva i un moment ideal per explicar què fem i com ho fem a gent que no hi està gens acostumada”, diu Martí Martí, que confia atraure no només gent de la demarcació sinó d’arreu de Catalunya “que vulgui passar un cap de setmana diferent i que vulgui aprendre”. Tot i això, també hi ha veus crítiques davant una experiència que no té la mateixa resposta arreu. Eli Plancheria, del Parc de les Olors de Claverol, on cultiven plantes aromàtiques, lamenta que a comarques com el Pallars Jussà “hi arriba molt poca gent, potser perquè falta promoció de l’oferta que s’hi fa”. La dificultat de les connexions tampoc hi ajuda. Aquest any, segons el web de l’activitat, s’han apuntat explotacions d’arreu del territori, a excepció de la Val d’Aran, el Baix Penedès i el Solsonès. Al Vallès Occidental hi ha el major nombre, onze, i al Tarragonès i al Montsià el menor, només una.

55.000

visitants
han pres part en les tres darreres edicions de la proposta.

190

granges i explotacions
participen aquest any a la cita ‘Benvinguts a pagès’.

TERESA MÁRQUEZ

mtmarquez@lrp.cat

ELS PORCS EN QUEDEN FORA

Aquest any no hi haurà la possibilitat de visitar cap de les explotacions porcines catalanes que havien obert les portes altres anys. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha establert un control preventiu a les granges per evitar l’entrada de la pesta porcina africana (PPA), que demana mesures de protecció que fan incompatible la presència de persones alienes a les instal·lacions. A Catalunya no s’ha donat fins avui cap focus de la malaltia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor