El dossier

La veu de l’1-O

Els votants de l’1-O han pres la paraula al Suprem. Han reivindicat el seu dret a votar, han assumit la seva desobediència civil i han posat en evidència que la violència va ser cosa de la policia

LA VIOLÈNCIA
LA VIOLÈNCIA
Els testimonis posen en evidència que només hi va haver incidents on la policia va colpejar els votants
ELS TESTIMONIS
ELS TESTIMONIS
Les defenses han posat nom, cara i veu a la massa

“Pot explicar al tribunal quina és la seva professió?” Amb aquesta pregunta introductòria els advocats Jordi Pina i Anna Bernaola, lletrats de Sànchez, Rull i Turull, han iniciat aquesta setmana l’interrogatori de cadascun dels testimonis que havien proposat, tots ells gent que va votar en el referèndum d’autodeterminació. De fet, no té cap transcendència a què es dediquen els votants de l’1-O que han passat pel Suprem, però explicitar-ho sí que tenia una intencionalitat i un efecte. Amb aquesta senzilla pregunta els lletrats han humanitzat la “massa” indefinida a què havien fet referència fins ara les acusacions i tots els policies que han declarat.

Universitari, informàtic, enginyer, farmacèutica, fuster, professora, mestressa de casa, directiu, electricista, empresària, administratiu, advocada, paleta, científic bioquímic, agent de viatges, economista… De Manresa, Girona, Dosrius, Badalona, Tortosa, Callús, Sant Miquel de Balenyà, Barcelona, Llinars del Vallès... Són la veu i el rostre de l’1-O. Gent diversa, de diferents edats i professions i d’arreu del territori que l’1 d’octubre del 2017 es van determinar a votar i ho van fer. Una mostra que ha servit per exemplificar davant del tribunal el que Jordi Cuixart va definir, en la seva declaració, com l’exercici més gran de desobediència civil que hi ha hagut a Europa. I alguns dels que ho van fer possible han passat aquesta setmana pel Suprem.

determinació i dignitat

Llaç groc a la solapa i mirades de reconeixement, respecte i gratitud als presos polítics. “Només volíem votar”, “votar no és cap delicte”, “érem allà per defensar el nostre dret a votar”, repetien amb fermesa un darrere l’altre sense arronsar-se davant els intents de la fiscalia de criminalitzar el seu vot. “Sabia que el referèndum estava prohibit?”, “sabia que la policia tenia una ordre judicial per aturar el referèndum?”, “per què va anar a votar, doncs?”, preguntaven insistentment els fiscals. I la resposta sempre era la mateixa: “N’érem conscients però volíem votar.” El reconeixement de la desobediència civil i pacífica que van practicar, i una gran fermesa i dignitat que les acusacions no han fet trontollar.

S’ha posat nom, cara i veu a la “massa”, però l’estratègia de les defenses ha anat més enllà amb la voluntat de qüestionar l’absurda acusació de rebel·lió i demostrar que no va existir la violència que les acusacions van intentar argumentar amb els testimonis dels policies. La defensa de Sànchez, Rull i Turull ha estat hàbil en la selecció dels testimonis, que han posat en evidència que només hi va haver incidents als col·legis electorals on van fer acte de presència els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, mentre que allà on no van aparèixer –a la majoria de poblacions catalanes– el referèndum va transcórrer sense cap incident. “Em van agafar pels testicles i em van deixar caure. A un altre senyor gran el van aixecar per les orelles”, explicava Pere Font, un enginyer de telecomunicacions jubilat que va votar a l’escola Víctor Català de Barcelona, on va fer acte de presència la Policía Nacional. Virgínia Martínez, una professora jubilada de Dosrius relatava com agents de la Guàrdia Civil la van agafar per l’espatlla i la van tirar a terra i després la van humiliar quan va arrencar a plorar.

EL POLICIA DEL LLAÇ GROC

La síntesi del que va ser la violència policial que es va viure l’1-O l’explicava l’últim testimoni de la setmana. I l’efecte emocional del seu relat no deu haver passat desapercebut pel fet que qui ho relatava, Nemesio Fuentes, assegut al Suprem amb un llaç groc a la solapa, és un policía nacional jubilat de Sant Joan de Vilatorrada: “Van arribar agents de la Guàrdia Civil i sense dir res van començar a colpejar la gent per fer-se pas i van trencar la porta de vidre de l’escola a cops de mall. La porta era oberta, i només els hauria calgut empènyer-la.” Nemesio Fuentes va anar al seu col·legi a les 5 de la matinada com a voluntari per constituir les meses i fer possible la votació. Les seves respostes a l’interrogatori del fiscal Moreno són un extraordinari resum del que han relatat prop de mig centenar de testimonis al llarg de la setmana i el retrat d’allò que van fer possible més de 2 milions de persones l’1-O.

–“A vostè, qui el va designar per a la mesa?”

–“No em va designar ningú, em vaig designar jo mateix.”

–“Sabia que el referèndum estava prohibit?”

–“Ho sabia.”

–“Sabia que els agents complien una ordre judicial?”

–“Sí, i també sabia que havien d’actuar proporcionalment i preservant la convivència.”

–“Hi va haver cops de puny i coces?”

–“Sí, per part dels agents, no de la gent.”

–[Vox] “Hi va haver insults a la Guàrdia Civil?”

–“Sí, els normals veient el que estava passant: fills de puta, cabrons...”

Els vots de Nemesio Fuentes i els seus veïns de Sant Joan de Vilatorrada no es van poder comptabilitzar perquè els agents es van endur les urnes.

LES URNES

Mentre que la fiscalia intentava desestabilitzar els testimonis culpabilitzant-los d’haver participat en un referèndum prohibit –fins que el magistrat Marchena els va advertir: “No qüestioni per què va votar o no”–, els advocats de Vox preguntaven per l’accés al cens, i l’advocada de l’Estat insistia a saber com havien arribat les urnes i qui organitzava la votació. Les cares de les acusacions no amagaven una certa incredulitat, barrejada amb sorpresa i una alta dosi de contrarietat quan tots els testimonis relataven com la gent havia decidit suplir el govern i l’administració en allò que els havia estat prohibit: organitzar un referèndum. “Va arribar un cotxe, en va sortir un noi i va deixar uns paquets on hi havia les urnes”, explicaven aquells que les van veure arribar. Altres, senzillament, les van trobar dins del col·legi. La gent es va autoorganitzar per constituir meses, hi van posar els seus ordinadors, d’altres organitzaven les cues i ajudaven la gent gran... “Si votar és un delicte, aquí hauríem d’estar asseguts milions de catalans”, va respondre Joan Porras (Joan Bonanit), quan la fiscal Madrigal li qüestionava que hagués participat en un acte prohibit.

Mentrestant, a l’antic convent de Las Salesas ressonava en l’ambient la dramatúrgia de Lope de Vega:

“–¿Quién mató al comendador?

–Fuenteovejuna, señor.

–¿Quién es Fuenteovejuna?

–Todo el pueblo, a una.”

del Suprem a les corts

Al tribunal presidit pel magistrat Marchena se li ha obert un nou front polític després de l’elecció de cinc dels presos polítics com a membres electes a les Corts espanyoles en les últimes eleccions del 28-A. I la decisió que hauran de prendre en les pròximes hores pot ser qüestionada per no respectar els drets polítics dels electes o bé pot deixar el judici penjant d’un fil. Aquesta setmana, els advocats de Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull (JuntsxCat), Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC), formalitzaven la petició perquè tots ells siguin posats en llibertat no només per recollir les seves actes de diputats (de senador en el cas de l’exconseller d’Exteriors), sinó perquè es demani el tràmit del suplicatori a les Corts per saber si els autoritzen a continuar-los jutjant. De moment, la fiscalia ja s’hi ha oposat al·legant el risc de fugida, i nega que s’hagi de demanar el suplicatori, que entén que només caldria per a detinguts o processats, però en cap cas quan el procés ja està en tràmit de judici.

Aquesta és una qüestió controvertida i de la qual no hi ha precedents. El cas més pròxim seria el del diputat d’Herri Batasuna Ángel Alcalde, que es va convertir en diputat al Congrés després que assassinessin el seu company de partit Josu Muguruza, el 20 de novembre del 1989, la nit anterior a la constitució de les Corts. Alcalde estava en presó preventiva en espera de judici sota l’acusació de col·laboració amb ETA i va ser excarcerat per la seva condició d’aforat fins que es va demanar el corresponent suplicatori al Congrés. El Suprem té un nou escull enmig del procés que l’obliga a posar sobre la balança els drets polítics dels presos, d’una banda, i la possibilitat que el judici salti pels aires, de l’altra. De moment, el cronograma de Marchena acaba el 20 de maig, el dia abans de la constitució de les Corts.

Per imperatiu legal

L’acusació popular de Vox ha estat reiteradament qüestionada aquesta setmana per la llarga llista de votants del referèndum. “Perdoni, vull fer constar que contesto per imperatiu legal”, han insistit. Una fórmula que permetia salvar l’obligació de contestar, però fent avinent la protesta. I si a principi de setmana el president Marchena acollia les protestes sense qüestionar-les, a mesura que avançava la setmana es va cansar de sentir-les: “Miri, sap què, aquí hi estem tots, per imperatiu legal”, va engaltar a un dels testimonis. I va acabar les sessions amb una indissimulada contrarietat: “Si es queda més tranquil, doncs bé...”

Les formes del president del tribunal han estat especialment agres aquesta setmana, sobretot amb les advocades Marina Roig i Anna Bernaola. A l’advocada de Cuixart li va arribar a dir que “errava en la seva defensa” quan interrogava el secretari general de CCOO sobre el Pacte Nacional pel Referèndum al qual el sindicat s’havia adherit, malgrat que sigui un dels elements en la llista de les acusacions. Amb Bernaola, encara va anar més enllà en impedir que un testimoni parlés sobre les concentracions davant l’hotel de Calella on hi havia la policia, tot i que els agents havien declarat profusament sobre aquests incidents. Marchena va acabar corregint l’error flagrant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor