El dossier

1.719.916 raons per ser eurodiputats

La batalla que lliura l’Estat espanyol per impedir a Puigdemont, Comín i Junqueras exercir com a diputats a l’Eurocambra explora tots els escenaris

Mai els candidats catalans a l’Eurocambra en representació de partits independentistes havien aconseguit l’empenta a les urnes que es va viure el 26-M. Més d’1,7 milions de vots van arreplegar JuntsxCat i ERC, amb Carles Puigdemont com a triomfador, un fet que confirma el seu lideratge dins del sobiranisme, malgrat que Esquerra li ha guanyat la partida tant en les municipals com en les eleccions generals de l’abril. Puigdemont va saldar la nit amb una segona victòria, la moral, quan es va fer públic que fins a 38.262 dels vots rebuts provenien de fora de Catalunya.

Un cop s’ha resolt el nou envit entre Puigdemont i Junqueras, favorable al primer, tots dos s’hauran d’alinear per una causa comuna: defensar el seu dret a exercir com a eurodiputats. Tant Puigdemont com Toni Comín han iniciat la batalla des de l’exili. S’hi podria sumar Clara Ponsatí, número 3 de la llista de JuntsxCat, si es consuma el Brexit. Aleshores, el Regne Unit sortiria de la Unió Europea i l’Estat espanyol guanyaria cinc representants en l’Eurocambra: Estrella Dura (PSOE), Gabriel Mato (PP), Adrián Vázquez (Cs), Margarita de la Pisa (Vox) i Clara Ponsatí (JuntsxCat).

En total, quatre casos que han de contribuir encara més a internacionalitzar el conflicte català. Europa haurà d’entrar al terreny de joc, sigui quin sigui el camí que emprengui. De moment, Puigdemont, Junqueras i Comín són oficialment diputats electes perquè van concórrer a les eleccions europees i el poble així ho va decidir amb més d’1,7 milions de vots. Per tant, els preàmbuls indiquen que el 2 de juliol han de ser presents al ple de constitució de l’Eurocambra. El cas de Junqueras és diferent, ja que està pendent d’una sentència que ja s’ensuma. L’advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín, Gonzalo Boye, segueix defensant que els seus clients tenen tots els drets intactes i que no tenen cap obligació de recollir l’acta al Congrés dels Diputats. Si visitessin territori espanyol, serien detinguts ipso facto. L’Estat, però, sembla disposat a posar totes les traves que tingui al seu abast i fins i tot a fer-se un vestit legal a mida per tal d’impedir l’arribada de Junqueras i dels dos exiliats a l’Eurocambra.

L’escenari que dibuixa l’advocat dels dos polítics exiliats és diametralment oposat al que s’anuncia des de l’Estat, que se sent avalat per unes declaracions del Parlament Europeu en què advertia que les actes es recullen a Madrid. Tanmateix, tant JuntsxCat com Boye mantenen que tots dos ja disposen d’immunitat parlamentària i que preval per damunt de l’ordre d’arrestament que pesa sobre ells si trepitgen territori espanyol. El litigi pot acabar als tribunals europeus.

Gonzalo Boye es manté ferm en la defensa que seran eurodiputats i que podran recollir l’acta. “Si no fos així, l’Estat espanyol no estaria tan nerviós, fins al punt de recórrer a vies il·legals”, sosté. L’advocat no revela l’estratègia de les properes setmanes, però assegura que “és més senzill del que la gent pensa”.

SARA MUÑOZ

smunoz@lrp.cat

.

PROHIBIDA L’ENTRADA

Aquesta setmana s’ha viscut un episodi si més no curiós al Parlament Europeu, quan Puigdemont i Comín han vist que se’ls impedia l’entrada per començar a tramitar la seva acreditació. L’excusa va ser que no es disposava dels resultats oficials (i és cert), però alguns eurodiputats espanyols van procedir a iniciar la paperassa. “És una clara discriminació”, alertava Gonzalo Boye, poques hores abans que el Parlament Europeu anunciés que suspenia l’acreditació dels eurodiputats espanyols. “Han vist que estaven fent el ridícul”, sosté Boye. Un altre episodi que té números d’acabar en mans del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor