El dossier

El Suprem contra el món

Les acusacions confirmen la línia més dura contra els presos polítics després que un informe demolidor de l’ONU ha qualificat d’arbitràries les detencions i ha qüestionat el judici

Pena màxima. Aquesta és la petició final que han fet les acusacions contra els dotze líders independentistes
L’ONU emet un dictamen contundent: detencions arbitràries, vulneració de drets i un judici sense garanties al Suprem

Els dies semblen anys, i no precisament pel tedi sinó per la intensitat d’allò que s’acumula dins i fora del Suprem. Aquesta setmana el judici ha encarrilat la recta final amb el visionat dels vídeos d’allò que va passar el 20 de setembre i l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya i la barreja d’orgull i indignació que mostren les imatges. Silencis incòmodes a la sala i una escalada de notícies que arribaven des de fora de l’antic convent de Las Salesas de Madrid. Des de la seu de Ginebra de l’ONU, un informe que denuncia la vulneració de drets humans, i via Brussel·les, la discrecionalitat incomprensible que impedia al president Puigdemont i a l’exconseller Comín recollir la seva acta guanyada a les urnes. I encara més vulneració de drets des del Senat, amb la suspensió del senador més votat a Catalunya, Raül Romeva.

pena màxima

A dins del Suprem: pena màxima. Aquesta és la petició que ha formulat la fiscalia per al govern de la Generalitat destituït, els líders d’Òmnium i l’ANC i la presidenta del Parlament. Manté l’acusació de rebel·lió, malgrat els rumors de les últimes setmanes que assenyalaven –o desitjaven– una possible rebaixa en les peticions de pena. Només un canvi, l’aplicació de l’article 36.2 del Codi Penal per assegurar-se que cap d’ells no pugui accedir al tercer grau fins que no hagin complert la meitat de la pena i blindar així qualsevol intent d’Institucions Penitenciàries de la Generalitat de concedir-lo abans.

Tampoc s’ha mogut un mil·límetre en els seus plantejaments l’advocacia de l’Estat, que manté l’acusació de sedició, a més de la malversació i la desobediència. Vox, que hi suma dues rebel·lions i organització criminal, no ha variat l’objectiu inicial, el mateix que el va portar a principis del 2017 a presentar la querella al jutjat número 13 que va acabar sent la base de la causa general contra l’independentisme. Només un canvi, que s’ha convertit en un regal enverinat per a l’exconseller Santi Vila, a qui Vox exculpa de tots els càrrecs, amb l’excepció de la desobediència. Aquest és el terreny de joc que han marcat les acusacions. Ho van anunciar dimecres un cop es va acabar la projecció dels últims vídeos amb les càrregues policials de l’1-O.

Només feia unes hores que s’havia conegut que el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU havia emès un dictamen demolidor contra l’Estat espanyol i exigia l’alliberament de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Oriol Junqueras –els tres primers dels processats que van plantejar la demanda–. La seva detenció, diu l’ONU, és arbitrària i considera que ni tan sols hi ha base per al judici, que s’han vulnerat els seus drets de defensa i de presumpció d’innocència i posa en qüestió la competència i la imparcialitat del tribunal que els jutja. Una bomba que va caure a la sala del Suprem i que l’advocat de Cuixart, Benet Salellas, es va encarregar de comunicar al tribunal. “I quina és la seva pretensió, senyor Salellas?”, va ser la resposta del president del tribunal abans que Salellas demanés la llibertat de Cuixart. “Aquests tràmits, per escrit”, va despatxar Marchena.

El dictamen de l’ONU va ser qüestionat unes hores després des de La Moncloa amb l’argument, entre d’altres, que les concentracions del 20 i el 21 de setembre anaven destinades “a obstaculitzar l’actuació de comissions judicials”. Un nou atac a la presumpció d’innocència –donen per feta la sedició?– que justament denuncia l’ONU. Els nervis s’han fet evidents i de la crítica han passat a exigir a l’organització internacional la inhabilitació dels autors del dictamen. L’informe no és vinculant ni substitueix la decisió del Tribunal Suprem, però l’interpel·la directament i qüestiona el procés contra els presos independentistes. Per aquest motiu, el govern de Quim Torra, en sessió extraordinària, acordava aquest divendres demanar a la fiscalia general que retiri les acusacions.

LA FASE MÉS DECISIVA

Es fa difícil pensar, de moment, en un canvi en les pretensions de la fiscalia, que ha deixat clar que tira per la línia més dura. Una línia que concretarà el dimarts 4 de juny, quan començarà la fase més decisiva del judici, la dels informes. És en aquest moment quan les acusacions hauran d’explicar en quins fets concreten l’alçament violent (rebel·lió) o tumultuari (sedició) i la malversació, i de quina manera en fan responsables els processats per mantenir les greus peticions de pena que van dels 7 al 25 anys de presó. Els dies 11 i 12 serà el torn de les defenses, i un cop acabat el judici haurà desaparegut també l’únic argument que encara els manté a la presó: assegurar la seva compareixença al judici. Només la previsió d’una sentència molt greu farà que no es mogui res.

SUSANNA OLIVEIRA

soliveira@lrp.cat

.

Rebel·lió o drets humans?

Entre la rebel·lió i l’exercici democràtic de drets. En aquest terreny es mou el judici al Suprem. Els fets en versió de les defenses o les acusacions no varien, només canvia la seva interpretació. Aquesta setmana ho posava de relleu l’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, quan va decidir no perdre ni un minut a impugnar els vídeos que presentaven les acusacions. “Són vídeos dúplex, també serveixen per a les defenses.” Potser per això va decidir fer d’outsider i il·lustrar la sala sobre què és una manifestació violenta, amb exemples d’algunes batalles campals en manifestacions arreu de l’Estat els últims anys. Unes imatges que, per contrast, van posar en evidència què van fer els catalans la tardor del 2017. I si les acusacions van mostrar els primers minuts dels vídeos, amb la gent fent pinya i resistint –amb les mans enlaire, els braços entrellaçats o asseguts a terra– davant dels col·legis, les defenses van fer visionar el final de les gravacions, en què es veuen les càrregues policials.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor