El dossier

Què diu l’ONU?

SENSE VIOLÈNCIA

El grup de treball ha constatat que les accions dels senyors Cuixart, Sànchez i Junqueras, anteriors o posteriors a la celebració de la protesta del 20 i 21 de setembre del 2017, no van ser violentes, tampoc van incitar a la violència, i les seves conductes no han donat com a resultat fets o actes de violència. Tot el contrari, van consistir en l’exercici pacífic dels drets a la llibertat d’opinió, expressió, associació, reunió i participació.

SCHLESWIG-HOLSTEIN

El grup de treball pren nota de la resolució d’un tribunal alemany que en analitzar l’extradició del senyor Carles Puigdemont (coacusat), no va trobar elements de violència en els fets imputats, necessaris per al delicte de rebel·lió, i va confirmar que les seves accions no es poden considerar un intent de derrocament polític violent del govern. Va indicar que els acusats buscaven la independència per mitjans democràtics.

COACCIÓ

La inexistència d’elements de violència […] ha generat la convicció en el grup de treball que les acusacions penals contra Cuixart, Sànchez i Junqueras tenen com a objecte coaccionar-los per les seves opinions polítiques sobre la independència de Catalunya i inhibir-los de continuar amb aquesta pretensió en l’àmbit polític.

REPRESSIÓ

El grup de treball s’ha convençut que les acusacions penals contra els senyors Cuixart, Sànchez i Junqueras van tenir com a objecte justificar la seva detenció com a resultat de l’exercici de drets a la llibertat d’opinió, expressió, associació, reunió i participació política contravenint els articles 18 a 21 de la Declaració Universal de Drets Humans i els articles 19, 21, 22 i 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

JUDICI POLÍTIC

El grup de treball considera que no van existir les bases per a la detenció preventiva i el judici i ha considerat arbitrària la privació de llibertat en tant que va destinada a reprimir membres de grups polítics per silenciar el seu reclam en favor de l’autodeterminació.

PRESUMPCIÓ D’INnOCÈNCIA

Vistos els pronunciaments d’alts funcionaris de l’Estat que han mostrat a la ciutadania una anticipada responsabilitat penal dels detinguts, fet que ha pogut arribar a influir sobre la seva imatge davant els òrgans judicials, el grup de treball s’ha convençut que s’ha violat el dret a la presumpció d’innocència

DETENCIÓ ARBITRÀRIA

El grup de treball ha conclòs que la detenció és arbitrària per ser el resultat de l’exercici del dret a les llibertats d’opinió, expressió, associació, reunió i participació. D’altra banda, no s’ha pogut constatar que els jutges o el govern hagin analitzat i conclòs, conforme al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que hi hagi bases legítimes, necessàries i proporcionals per restringir aquests drets humans, a través de la privació de llibertat, des de l’octubre i el novembre del 2017 i durant el transcurs del judici. En conseqüència, es conclou que la presó preventiva ha estat en contravenció de l’article 9.3 del Pacte.

JUTGES PARCIALS

S’han trobat elements que permeten suposar que els jutges que han tingut coneixement de l’assumpte han tingut idees preestablertes sobre el mateix assumpte. Es constata, per exemple, amb els senyalaments derivats del procés davant la cambra d’apel·lacions de l’Audiencia Nacional, on es va fer referència que determinats fets són de coneixement comú i no necessiten ser provats.

SENSE GARANTIES

El grup de treball s’ha convençut que la privació de llibertat dels senyors Cuixart, Sànchez i Junqueras es va dur a terme en detriment de garanties fonamentals i d’un judici just –en particular pel que fa a la presumpció d’innocència– de ser jutjat per un tribunal competent i imparcial i de la defensa adequada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor