El dossier

Drons que salvaran vides

L’ONG Proactiva Open Arms podrà millorar els rescats amb drons gràcies a un projecte impulsat des de la UPC i Hemav Foundation. Des del 2014, han mort al Mediterrani com a mínim 17.000 persones que fugien de la persecució, la guerra i la pobresa

Quan es tracta de rescats al mar, no es pot perdre temps: un dron permet detectar amb rapidesa un vaixell amb problemes i mobilitzar els socorristes immediatament. Per això, tres estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han desenvolupat, coordinats per un enginyer aeronàutic de la Fundació Hemav, un dron de reconeixement a mar obert. L’ús d’aquest aparell millorarà les missions de rescat de l’ONG Proactiva Open Arms, l’entitat de Badalona que des del 2015 ha salvat de morir ofegades al mar Mediterrani gairebé 60.000 persones.

El desenvolupament del dron s’emmarca en el projecte anomenat Freeda, que també ha comptat amb la col·laboració del Centre de Cooperació per al Desenvolupament (CCD) de la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Catalana Alexandre.

L’enginyer aeronàutic Sergi Tres, exalumne de la UPC i responsable de Hemav Foundation, és el coordinador d’aquesta iniciativa. “La idea d’ajudar els refugiats va sorgir quan havia de fer el meu treball de final de carrera. Des de Hemav Foundation ens vam posar en contacte amb la gent d’Open Arms i vam començar a decidir quines característiques hauria de tenir el dron.” El treball de Tres va consistir a estudiar la viabilitat del projecte i posteriorment posar-lo en marxa. I en el darrer any el desenvolupament del dron l’han fet els tres estudiants de la UPC: Francesc Vilaplana, del grau en enginyeria en vehicles aeroespacials; Azamat Kinzyabaev, del grau en enginyeria de sistemes aeroespacials, i Eloy Peña, del màster en ciència i tecnologia aeroespacial. El primer estudia a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa i els altres dos ho fan a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels. El projecte forma part del seu treball de fi de grau i de fi de màster, respectivament. “Quan em vaig informar sobre la possibilitat de participar en aquest projecte em va atraure molt la seva magnitud i que fos tot un repte. Els treballs de fi de grau solen ser molt teòrics, i participar en una iniciativa com aquesta, que es pot implementar, incentiva i motiva molt”, explica Azamat Kinzyabaev.

Els estudiants han comptat amb l’ajuda i l’assessorament els enginyers de Hemav. Aquesta empresa tecnològica, que té una de les seves seus a Barcelona, promou l’ús de drons en àmbits com l’agricultura, les instal·lacions energètiques i l’enginyeria civil. La seva fundació estén aquesta tasca, mitjançant projectes d’innovació, a iniciatives de caràcter social, humanitari i ambiental.

A finals del mes de maig es va poder fer el primer test en alta mar per validar l’operativitat dels drons al vaixell de l’Open Arms. Segons Sergi Tres, l’objectiu principal del test era fer unes primeres proves d’aterratge del dron al vaixell –ja que aquesta és la part més complicada perquè el vaixell està en moviment–, comprovar l’abast del sistema de telecomunicacions “i crear una base de dades de fotografies aèries per a l’entrenament del programa d’intel·ligència artificial que hem desenvolupat per a la detecció automàtica de vaixells”.

Per a Ricardo Sandoval, capità del vaixell Open Arms, tenir el suport dels drons en les tasques de recerca i rescat serà de gran ajuda per ampliar l’àrea controlada. “Esperem poder disposar-ne al més aviat possible”, assegura.

L’ús de drons suposa un gran avantatge, ja que poden volar a llargues distàncies i ampliar l’àrea controlada, de manera que treballant amb diverses plataformes simultàniament es podria tenir una vigilància gairebé constant de la zona de recerca i salvament de Líbia, que és on es produeixen més actuacions.

AUTÒNOM I RÀPID

A partir del moment en què s’enlaira de la coberta del vaixell de salvament, el dron pot volar de manera totalment autònoma llargues distàncies, mentre va captant imatges amb un sensor tèrmic. Aquestes imatges són processades automàticament i enviades al mateix instant a la tripulació del vaixell, juntament amb informació sobre el rumb, la posició i la velocitat de l’embarcació que s’hagi detectat.

D’altra banda, la utilització de drons també millora la seguretat de la tripulació dels vaixells de rescat, ja que en més d’una ocasió els socorristes s’han vist amenaçats per vaixells de màfies que trafiquen amb migrants o fins i tot amb els guardacostes de Líbia.

Ara bé, per poder fer realitat aquesta iniciativa a les aigües mediterrànies fan falta recursos, i Hemav Foundation està treballant amb l’empresa social Worldcoo per buscar un nou soci amb el qual aplicar la iniciativa arrodoniment solidari, que permetria als clients del comerç que l’hagi implantat arrodonir l’import final de les compres i col·laborar amb una causa social donant aquestes petites quantitats al projecte Freeda, que en definitiva vol contribuir que no es perdin més vides al mar per la desídia dels governs.

.

Testimonis d’allò que ningú veu

IRENE CASELLAS

Des del setembre del 2015 fins a l’agost del 2018, l’ONG Proactiva Open Arms va aconseguir salvar 59.706 vides, persones amb noms i cognoms a les quals va donar l’oportunitat d’arribar a terra ferma i no morir en l’intent. Aquesta entitat sense ànim de lucre fundada per Òscar Camps ha estat testimoni de primera mà del lamentable paper d’Europa a l’hora de gestionar la crisi dels refugiats, i també de la indiferència amb què des d’aquest continent es contempla la mort de desenes de milers de persones –en tragèdies que de vegades no s’arriben a conèixer mai– que fugen de la persecució, la guerra i la pobresa als seus països d’origen. “Ens dediquem a la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili al mar Egeu i al Mediterrani Central, així com a la denúncia de totes les injustícies que estan passant i que ningú explica”, és la carta de presentació d’una entitat que funciona gràcies sobretot a les petites donacions de particulars.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor