El dossier

El final de la cursa de l’espai

Un cop trepitjada la Lluna, la NASA es va proposar revifar l’interès per l’espai i aconseguir més recursos plantejant una missió conjunta amb els soviètics. Malgrat ser en plena guerra freda, els dos governs es van posar d’acord per dur a terme la missió Apollo-Soiuz

La rivalitat entre les dues superpotències va ser el combustible necessari per a la cursa espacial durant la guerra freda, però quan finalment l’Eagle es va posar sobre el Mar de la Tranquil·litat aquell combustible va començar a minvar. “Els americans havien gastat una quantitat enorme de diners i de capital humà per aconseguir-ho. No hi ha hagut cap altra empresa d’una nació que hagi mobilitzat tants diners; hem de pensar que a mitjans dels anys seixanta es va arribar a destinar el 5% de tot el pressupost nord-americà a l’objectiu de trepitjar la Lluna”, explica Miquel Sureda. Quan aquesta fita es va aconseguir, la despesa va deixar de tenir sentit. “No s’hi va anar per motius científics, sinó propagandístics. De fet, el 1969 el pressupost de la NASA ja s’havia començat a reduir, perquè tota la despesa, tot l’esforç, ja s’havia fet. Si es van dur a terme missions posteriors va ser per inèrcia i perquè la tecnologia ja hi era. Des del punt de vista científic, encara es podrien haver justificat molts més programes, però la veritat és que a partir de llavors els diners ja es van dirigir cap a altres objectius”, afegeix Sureda. Un d’aquests objectius va ser una mena de “reconciliació espacial” amb la missió conjunta Apollo-Soiuz que es va fer el 1975, només sis anys després de la gesta de l’Apollo 11. Va consistir a acoblar a l’espai les dues càpsules –la nord-americana i la soviètica– i va servir per provar diferents tecnologies. Va ser la certificació del final de la cursa espacial i l’inici d’una col·laboració que després va continuar a l’Estació Espacial Internacional.

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor