El dossier

JORDI MUNELL

PRESIDENT DE LA COMISSIÓ D’INVESTIGACIÓ SOBRE EL 17-A AL PARLAMENT I ALCALDE DE RIPOLL

“El silenci alimenta les especulacions”

CONFIANÇA
“La informació que s’està publicant aquests dies està minvant la confiança dels ciutadans respecte a l’Estat”

El 25 d’abril del 2018 es va constituir la comissió d’investigació del Parlament sobre l’atemptat del 17 d’agost, presidida pel diputat de JuntsxCat i alcalde de Ripoll.

De què està servint la feina que està desplegant la comissió?
Hi han comparegut trenta-tres experts i dinou testimonis, i encara ens falten deu testimonis més. Això ens ha permès conèixer el fenomen global del gihadisme i aprofundir en el funcionament del nostre país en matèria d’acció social i convivència, benestar i família. També ens ha ajudat a tenir clara la relació de mitjans entre les administracions i les entitats a fi de treballar el model de convivència. Ara tenim una visió més global, que va més enllà de la realitat del que passava a Ripoll i que no és diferent del que passa en altres ciutats de Catalunya. Per part dels testimonis, les declaracions dels experts policials eren confidencials i formaran part de les conclusions que extraurem cada grup i també ens ha permès tenir coneixement de com es coordinen els cossos policials. I esbrinar en quines coses es va fallar pel que fa a la coordinació. L’objectiu d’aquesta comissió no era anar a buscar acusacions, sinó anar a buscar solucions perquè en el futur no torni a passar.
La negativa de quinze testimonis a comparèixer-hi desvirtua la feina?
Han fallat els compareixents que representen els interessos de l’Estat espanyol, com ministres, exministres i responsables policials. Hi ha una part de la informació que queda coixa sense aquests testimonis. Ens queden preguntes enlaire.
S’esperaven la negativa a col·laborar?
Ens la podíem esperar, perquè a alguna altra comissió, com la que investiga el 155, no hi havien comparegut. Però també és cert que vam arribar a pensar que en un tema com l’atemptat, de molta sensibilitat, hi hauria un component de respecte envers les famílies i de sensibilitat, i que potser hi compareixerien. Quan opten per amagar-se és quan alimenten algunes teories. Acumulem tres sessions en què no han comparegut quinze testimonis i, a més, això ha coincidit amb les noves informacions del diari Público. Els demanem que vinguin a explicar-se.
El Parlament ja ha decidit si elevarà a la fiscalia la decisió d’aquestes quinze persones de no comparèixer?
Primer els donarem una tercera oportunitat. Si no s’hi presenten, traslladarem el cas a la mesa del Parlament.
La comissió no disposa de cap eina per intentar estirar el fil?
Ni podem obligar ningú a comparèixer-hi ni podem denunciar res. Només podem traslladar el cas a la mesa del Parlament.
No hi ha cap fórmula que permeti forçar el Congrés a crear la comissió d’investigació?
El Parlament no té aquesta competència. A través dels grups al Congrés de JuntsxCat i ERC hem tornat a fer aquesta setmana la petició per tal que es creï la comissió d’investigació. Nosaltres entenem que qui no té res a amagar hauria de facilitar que s’investiguin uns fets. Si t’amagues ajudes a crear especulacions. El silenci alimenta les teories conspiratives. En una democràcia madura hauríem d’esperar la màxima transparència per part de l’Estat.
Ni tan sols han rebut explicacions informals sobre aquesta negativa?
Això ho han d’explicar els partits que es neguen sistemàticament a crear la comissió. Haurien d’explicar als seus votants i a la ciutadania per què prenen aquesta posició.
Ara que s’ha descobert la connexió entre l’imam de Ripoll i el CNI, o que els serveis d’intel·ligència tenien intervinguts els telèfons d’alguns terroristes, tenen la mosca darrere l’orella?
Els partits del 155 es tapen les vergonyes els uns als altres. En aquests moments, la investigació que ha fet un mitjà de comunicació serveix per treure a la llum una teoria conspirativa que ja sonava des del novembre del 2018, que és la relació de l’imam amb el CNI, i la resta és alimentat pel silenci. La ciutadania necessita confiar en les estructures de seguretat estatals. I la informació que s’està publicant aquests dies està minvant la confiança dels ciutadans respecte a l’Estat i això és greu, perquè la sensació de seguretat és un dels puntals de la convivència i del model de benestar.
Creu que l’Estat podria haver fet més per frenar l’atemptat de la Rambla?
Si no hi ha transparència s’alimenten algunes teories.
Quan finalitzarà la tasca de la comissió?
Tenim sessió el 23 de juliol, i un dels convidats és precisament el periodista Carlos Enrique Bayo. Havia de ser la darrera sessió, però en convocarem una altra el 17 de setembre, perquè hem ampliat el nombre de testimonis i hem convidat els responsables dels Tedax i els dels Bombers que van formar part de l’operatiu de l’explosió d’Alcanar. També volem afegir la nova directora del CNI, Paz Esteban, de qui esperem que no faci com el seu antecessor i es negui a la compareixença. I després ja només restaran les conclusions.

SARA MUÑOZ

@smunoz

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor