El dossier

Del paper al núvol

Ampliar la GEC implicava, abans, mesos de treball. Ara, per actualitzar els continguts, compten amb l’eina més ràpida: internet

“En una feina, encara que sigui intel·lectual, si no domines les eines estàs fora del món”, diu Josep Maria Vinyes,  director editorial d’Enciclopèdia.cat. Avui tens unes eines; demà, unes altres. Ho sap prou bé: “Tot el sistema d’edició, en general, ha canviat tant! Hi havia empreses amb plantes senceres dedicades a un sol procés, per exemple fer fotolits!” Tot i que ara està immers en l’entorn digital, Vinyes va començar a treballar a la casa, a principis dels vuitanta, en un entorn analògic i sovint manual: “La primera feina que vaig fer va ser agafar tota la GEC, tots els articles, que estaven retallats i enganxats en cartolines, i amb un equip de set persones ens vam dedicar a la catalogació manual, en calaixos.”

Van arribar l’ordinador, internet, les xarxes socials... “L’entorn digital és un procés disruptiu i trenca totalment el sistema tradicional. Per a una editorial, abordar un procés digital implica canviar de model. Com ho podem fer per poder seguir publicant i engegant projectes?”

També abans de fer-se càrrec del portal, Vinyes va ser redactor del segon suplement de l’Enciclopèdia. El suplement era una actualització que tenia poc a veure amb les actualitzacions d’avui dia. Va ser fent aquest suplement que es va decidir fer la segona –que seria l’última– edició de l’Enciclopèdia. Una nova edició volia dir una revisió de dalt a baix. Vinyes reflexiona sobre els canvis en el tractament de la informació. “Per als que estimem la informació i fem divulgació del coneixement, saber que estàs fent una publicació i que tan bon punt surt al carrer ja hi ha elements que estan desactualitzats és...” Des que començava a arribar el material per a un suplement i fins que s’acabava potser passaven mesos! Editar, corregir, il·lustrar, maquetar... “Corregies, revisaves i actualitzaves. I quan sortia al carrer, pensaves: «Si mentre l’estàvem preparant han passat tantes coses, imagina’t a partir d’ara!»”

Paper i digital, tots dos, tenen avantatges i desavantatges. Ens centrem només en un aspecte, però. “El digital aporta la facilitat de corregir i actualitzar permanentment tots els continguts, i aquest avantatge és insuperable.” Internet ha obert portes insospitades. I de la mateixa manera, el concepte d’enciclopèdia s’ha anat engrandint. “El portal www.enciclopedia.cat no és la Gran Enciclopèdia. No fem una enciclopèdia, sinó un ecosistema d’informació amb diccionaris, enciclopèdies i grans obres de referència. A l’hora de construir aquest ecosistema ens hem basat en el fons de la mateixa editorial.”

S’actualitza tot? “L’esforç d’actualització permanent va orientat cap a unes obres concretes, les de consulta ràpida. Aquest ecosistema està en construcció i va més enllà del contingut estricte d’una enciclopèdia. No tenim límits!” Volen anar fent un portal cada vegada més a mida de l’usuari, fusionant obres, creant itineraris de cerca... I sentencia: “Volem que sigui la font d’informació catalana.” Tot es consulta de franc. Per accedir a alguns nivells cal registrar-se, però continua sent gratuït. Conèixer els usuaris, explica, té una finalitat estratègica: “Volem crear una gran comunitat i fidelitzar-los, i que vegin que oferim productes i serveis.”

El suport digital dona rapidesa i, alhora, exigeix rapidesa, per actualitzar i corregir. I també per fer noves entrades... Estan molt atents al que passa al carrer, a l’Institut d’Estudis Catalans, al Termcat –Centre de terminologia de la llengua catalana–. Combinar rapidesa i eficàcia amb rigor, vet aquí una fórmula complexa per seguir sent referent.

M.M.

mmiralles@lrp.cat

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor