El dossier

L’èxit del model del poble petit

Santa Susanna, amb 3.381 habitants, ocupava el 2018 el sisè lloc dels municipis que més recapten de taxa turística. Des del 2012, porta més de 5,3 milions acumulats

Santa Susanna, al Maresme, gestiona, des de fa molts anys, una realitat turística que pot semblar inabastable per a un municipi de poc més de 3.300 habitants. Però és que el model Santa Susanna es va gestar, precisament, amb una aposta clara: destinar una part molt important del seu territori, i prou lluny del centre del poble, a un sector que no ha fet res més que créixer. A primera línia de mar s’aixequen més d’una vintena d’establiments que s’han anat adaptant a les demandes del mercat i que, actualment, ofereixen al voltant de 14.000 places hoteleres. Per primera vegada en dècades, s’hi està construint un nou hotel de luxe i ja hi ha demanades tres llicències més a l’Ajuntament. L’oferta ha aconseguit allargar la temporada turística tradicional i ja hi ha hotels que obren les portes el mes de febrer i no les tanquen fins poc abans de final d’any. El municipi s’ha instal·lat còmodament en els primers llocs pel que fa a ocupació turística i, de retruc, de recaptació de l’impost turístic.

L’alcalde, Joan Campolier (AISS - JxC) atribueix l’èxit al treball inicial de planejament urbanístic –“vam tenir la sort de dibuixar sobre plànols el futur de la població”, afirma– i a la bona sintonia amb l’empresariat turístic. “Des de l’inici de la taxa, hi ha hagut un treball i una decisió conjunta sobre la destinació dels diners que ens arribaven de la taxa”, apunta i hi afegeix: “Les coses s’han de fer entre tots, amb responsabilitat compartida, perquè l’objectiu és el mateix.” Amb uns recursos econòmics tan importants, però, les accions de promoció del sector es pacten pràcticament a un any vista. S’han dut a terme actualitzacions de la senyalització, condicionament d’equipaments, organització d’esdeveniments esportius com ara un raid internacional i el campionat europeu de fitness i millores per a un ús sostenible del litoral, entre d’altres. “Una de les propostes de cara a l’any vinent és instal·lar càmeres de seguretat al passeig”, avança Campolier. L’alcalde assegura que el cobrament de la taxa “no ha perjudicat gens l’arribada de turistes”, tot i que, assenyala, els primers temps, més d’un empresari va optar per assumir-se part. Des del 2012, el municipi ha recaptat 5,3 milions d’euros, de què, fins al 2017, li corresponia gestionar un 30% i que, des de llavors, ha pujat a un 50%. “El 2018, van aconseguir més de 500.000 euros que, ben repartits, donen per fer accions importants, però també és cert que el sector turístic demana una inversió continuada”, assegura.

TERESA MÁRQUEZ

mtmarquez@lrp.cat

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor