El dossier

Humor suprem

Raül Romeva publica les seves reflexions sobre el judici amb un impressionant testimoni fet de dibuixos i textos

MEMÒRIA DIBUIXADA
El llibre és un retrat descarnat i alhora amable fet a partir d’esquetxos dibuixats amb traç àgil i esquemàtic i reflexions breus
TRAÇ SOLVENT
Que Romeva és un bon dibuixant ho saben, entre d’altres, tots aquells que en els últims dos anys han rebut alguna de les milers de cartes que ha escrit des de la presó
L’OPINIÓ DE L’AUTOR
“Els dibuixos no són ni una crònica ni un diari. Són esbossos, fragments d’un procés en blanc i negre”
INFLUÈNCIES
L’autor se sent influenciat per dibuixants com Fer, Guille, Toni Batllori i Ferreres

Un exercici per al qual cal tenir el cap molt ben moblat. Fer humor, ni que sigui crític, a partir del drama propi, és un repte que el pres polític Raül Romeva supera amb nota en el seu últim llibre, que, com indica el títol, relata la seva experiència en el tortuós procés al Tribunal Suprem. Des del banc dels acusats (Ara Llibres) és un retrat descarnat i alhora amable fet a partir d’esquetxos dibuixats amb traç àgil i esquemàtic i reflexions breus que no només ressegueix les llargues sessions al judici, sinó que també retrata l’experiència carcerària. Entre el sarcasme i la tendresa passant per la ironia. Entre la profunditat i l’anècdota, sense cap pensament sobrer. Amb una càrrega emocional intensa desgreixada amb pinzellades d’hilaritat que sovint inciten al somriure i alguna vegada a la rialla.

Que Raül Romeva és un bon dibuixant ho saben, entre d’altres, tots aquells que en els últims dos anys han rebut alguna de les milers de cartes que ha escrit des de la presó, sempre esquitxades amb algun detall gràfic, especialment la mà que surt d’entre els barrots brandant una flor, una rúbrica emotiva i ferma alhora.

PROCÉS EN BLANC I NEGRE

En la introducció, és el mateix autor qui s’explica: “Els dibuixos que formen aquest llibre no són ni una crònica ni un diari. Són esbossos, fragments d’un procés en blanc i negre que durant molt de temps il·lustraran la biografia de molta gent. La meva, per descomptat.” El prologuista del volum, el seu advocat defensor, Andreu Van den Eynde, va poder seguir de prop durant el judici el work in progress d’aquest seguit d’anotacions i esbossos que han acabat ordenats i enquadernats. “Són dibuixos que em van ajudar a alleugerir els mals tràngols del judici, que em van fer riure (de vegades, ho he de reconèixer, per no plorar), que em mostraven de manera crua el poder repressiu de l’Estat, el qual, tot i tenir-lo davant dels ulls, en ocasions em costava de veure”, escriu el lletrat en el pròleg, i afegeix: “Un llapis o un retolador també són armes contra l’abús del poder establert, segurament l’única arma que empunyarà en Raül en la seva vida.”

Per als que tenen una edat, el traç dinàmic i clar de Romeva retira tant estilísticament com pel que fa al to humorístic a Francesc Vila i Rufas, el mític Cesc, que durant el franquisme va fuetejar el règim des de la tendresa aparentment innocent de l’humor blanc però amb profundes càrregues de fons. Romeva, tanmateix, reconeix en l’epíleg que està en deute amb figures de l’humorisme gràfic com Guille, Salazar, Fer, Ibáñez, Toni Batllori, Cristina Losantos, Ferreres o Manel Anoro. Uns referents que asseguren que el llibre, que ha arribat aquesta setmana a les llibreries, satisfarà no només qui únicament vulgui mostrar la seva empatia amb Romeva, sinó també tots aquells que hi busquin una bona història il·lustrada.

Aquest volum és la primera incursió de l’exconseller d’Exteriors de la Generalitat en el llibre il·lustrat, després d’haver publicat mitja dotzena d’assajos i quatre novel·les, entre els quals destaquen Esperança i llibertat (Ara Llibres) i Pont de cendra (Amsterdam, 2015).

CARLES RIBERA

cribera@lrp.cat

.

des del banc dels acusats Editorial: Ara Llibres Pàgines: 168

Pròleg de van den Eynde

“De vegades encara penso que ho he somiat. Però no. Cada un dels dibuixos d’en Raül em recorda que és cert.” Així comença el text de l’advocat Andreu Van den Eynde, que serveix com a pròleg al llibre del seu defensat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor