El dossier

Escòcia, segona oportunitat

El suport a la independència creix fins al 52%. El Brexit i l’arribada del primer ministre britànic, Boris Johnson, s’apunten com a principals causes

AUGMENT
AUGMENT
Sturgeon vol aprofitar aquest moment propici per a l’independentisme per convocar un nou referèndum

El gir cap a la independència dels escocesos es deu a la incertesa que genera el Brexit. Així ho reflecteixen les darreres enquestes. El 52% donaria suport a la independència d’Escòcia del Regne Unit i el 48% hi votaria en contra. El debat sobre la sortida de la Unió Europea encara agafa més volada en terres escoceses. Fa poc més de cinc anys els ciutadans van votar no a separar-se del Regne Unit. En aquell moment l’opció del Brexit encara era molt remota i la campanya de Londres –amb el clar objectiu de seduir els escocesos amb un projecte conjunt– va acabar de convèncer els indecisos. El resultat va ser clarament favorable als interessos de Londres: un 55% va votar a favor de quedar-se amb el Regne Unit, mentre que el 45% ho va fer a favor de la independència. En aquests darrers temps les coses han canviat. Els escocesos es declaren un poble europeista i es neguen a ser arrossegats pel Regne Unit a la sortida de la Unió Europea. El 65% va votar remain (quedar-se a Europa). La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, vol aprofitar el momentum de l’independentisme per convocar un nou referèndum el 2020. De moment, i en vista de les bones perspectives electorals que li auguren les enquestes, la líder de l’SNP va anunciar que només donaria suport a un govern laborista de Corbyn si es permetés votar de nou.

ADELA GENÍS

agenis@lrp.cat

.

solidaritat amb els líders independentistes catalans

“Els polítics i activistes catalans condemnats a presó per un tribunal espanyol són activistes pacífics pel dret a l’autodeterminació. Igual que nosaltres”, va assegurar la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, durant un acte del seu partit, l’SNP (Partit Nacional Escocès). “Us demano que us uniu per enviar-los el nostre suport i solidaritat”, hi va afegir. La líder escocesa també ha mostrat el seu suport a les xarxes socials. Sturgeon s’ha mostrat molt crítica amb la sentència del Tribunal Suprem espanyol. En una piulada, Sturgeon va afirmar que els polítics “estan empresonats per intentar permetre al poble de Catalunya decidir pacíficament el seu futur”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor