El dossier

Una sentència que aplana camins

1 El Tribunal Suprem ha de deixar en llibertat Oriol Junqueras? 2 S’hauria d’anul·lar la sentència que el condemna? 3 Quin futur immediat espera a Carles Puigdemont i Toni Comín?

El dret es pot observar des de diferents punts de vista i sempre hi ha lloc per als matisos interpretatius. Pregunta a tres advocats diferents i obtindràs quatre respostes, diuen alguns lletrats. Ara bé, tots els experts consultats per analitzar la sentència d’aquesta setmana del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) respecte a la immunitat d’Oriol Junqueras assenyalen en la mateixa direcció quan afirmen que la posició que ha pres Europa és un revés de gran consideració per a la justícia espanyola.

A partir d’aquí, la majoria de fonts tenen clar que el Tribunal Suprem ja està trigant a alliberar Junqueras, tot i que també hi ha qui veu claríssim que Marchena trobarà arguments legals als quals aferrar-se per mantenir-lo a la presó. La coincidència entre els experts reneix quan són preguntats pels casos de Carles Puigdemont i Toni Comín: són eurodiputats a tots els efectes i com a tals han d’exercir (el Tribunal de Luxemburg així ho va remarcar hores després de la sentència). Ara bé, l’opinió no és unànime pel que fa a la llibertat de moviment dels dos polítics catalans. La majoria, no pas tothom, pensa que aquesta independència no té límits legals i que, per tant, poden trepitjar territori de l’Estat espanyol sense que puguin ser detinguts. Hi ha qui aquesta premissa la té molt clara però, malgrat això, els recomana que s’abstinguin de fer-ho.

SARA MUÑOZ

smunoz@lrp.cat

.

JOSEP MARIA DE DIOS

DIRECTOR DE L’INSTITUT D’ESTUDIS EUROPEUS DE LA UAB

1

Al senyor Junqueras, se l’hauria de deixar en llibertat al més aviat possible. El TJUE deixa clar que té immunitat. Mentre no es demani un suplicatori per retirar-li, ha d’estar en llibertat.

2

No sé l’efecte que té la sentència del TJUE sobre el procediment principal. Si ho interpreto bé, el TJUE diu que la qüestió prejudicial fa referència a quan havia de sortir de la presó per jurar o prometre la Constitució, no al procediment penal principal. Tenint en compte això i que el TS ho contextualitza així, no soc capaç de veure la incidència entre una cosa i una altra. Si l’acabés tenint i si s’acabés declarant la nul·litat de la sentència, els afectaria a tots. El que tinc més clar és que el senyor Junqueras és eurodiputat, que ha de gaudir d’uns drets reconeguts i que Espanya els ha de respectar malgrat que no li agradin.

3

La interpretació de la sentència és obligatòria i s’estén a tota la UE. Són eurodiputats i han de poder circular lliurament per tot arreu, sense distincions.

AAMER ANWAR

RECTOR DE LA UNIVERSITAT DE GLASGOW. ADVOCAT ESPECIALITZAT EN DRETS HUMANS

1

Junqueras ha de ser alliberat immediatament i ha de ser autoritzat a ocupar el seu escó.

2

Tristament, sospito que Espanya adoptarà una posició d’intransigència paranoica i s’aïllarà. Si es nega a actuar, aleshores el Parlament Europeu haurà de prendre accions contra Espanya.

3

La sentència és una humiliació total al sistema polític i judicial espanyol, que es disfressa de democràcia, i té un impacte més ampli en la qüestió de la immunitat de Carles Puigdemont i de Toni Comín, que també van ser elegits diputats, però que se’ls va negar il·legalment poder ocupar els seus escons amb mandats emesos per a la seva extradició. D’altra banda, un cop es produeixi el Brexit i Espanya rebi seients addicionals al Parlament Europeu, teòricament, Clara Ponsatí s’hauria de convertir en eurodiputada perquè anava com a tercera en la llista electoral.

JAVIER PÉREZ ROYO

CATEDRÀTIC DE DRET CONSTITUCIONAL

1

Absolutament. Hauria d’estar en llibertat, com a mínim, des del 13 de juny. Està detingut il·legalment des d’aquell dia. Fa mesos que dic que això passaria.

2

Aquest és el debat, si la decisió del TJUE afecta la sentència o no. No en diu res. La meva interpretació és que la sentència del TS és nul·la de ple dret pel que fa a Oriol Junqueras. El TS hauria d’haver aturat el procés i haver sol·licitat el suplicatori del tribunal del Parlament Europeu i aleshores dictaminar. Per tant, ha dictat sentència sobre algú sense poder fer-ho. El judici és nul de ple dret i ja no es pot tornar a començar.

3

Puigdemont i Comín són casos que ja estan resolts. Ells dos són els beneficiaris immediats de la sentència. Han d’exercir, com ja ha reconegut de manera immediata el Parlament Europeu. I les euroordres queden anul·lades. M’imagino que la seva defensa demanarà la nul·litat per curar-se en salut. Es poden moure lliurament i fins i tot trepitjar territori espanyol i es poden presentar com a candidats.

AGUSTÍ CARLES

MEMBRE DELS COL·LECTIUS DRETS I CONSTITUÏM

1

Jo entenc que ha d’estar lliure. El missatge que envia el TJUE és: “Deixi’l en llibertat perquè prengui possessió.” I també deixa clar que si el Tribunal Suprem pensa que ha de continuar a la presó, alehores ha de demanar el suplicatori.

2 Oriol Junqueras no hauria d’haver estat condemnat sense tenir la resposta del TJEU.

Oposant-se a alliberar-lo, la fiscalia vulnera l’article 4.3 del Tractat de la Unió Europea, que fixa cooperació lleial dels estats davant les resolucions del TJUE. Així es recull en el punt 93 de la sentència, en què per mi hi ha la clau. El Tribunal Suprem hauria d’anul·lar ara la sentència pel que fa al cas d’Oriol Junqueras.

3

El Parlament Europeu també quedava obligat per la sentència a fer-la efectiva per a tothom, com ja ha fet amb Carles Puigdemont i Toni Comín. Tots dos poden tornar a Catalunya perquè els membres del Parlament Europeu no poden ser detinguts ni encausats sense que hi hagi un suplicatori.

ANDREU OLESTI

CATEDRÀTIC DE DRET INTER- NACIONAL PÚBLIC DE LA UB

1

Crec que no. El Tribunal Suprem va fer unes preguntes i el TJUE li ha contestat. I ara el TS pot decidir com ho cregui oportú. Quan es va formular la pregunta, Oriol Junqueras estava en presó incondicional, però ara ja ha estat condemnat amb una pena accessòria d’inhabilitació. Això no treu que Oriol Junqueras hauria hagut de prendre possessió del càrrec d’eurodiputat. I el TS hauria hagut de sol·licitar el suplicatori.

2

La sentència del TS no s’anul·larà, però la posició del TJUE acabarà arribant també al Tribunal Europeu dels Drets Humans i aquesta sentència serà important.

3

La sentència afavoreix Carles Puigdemont i Toni Comín, perquè deixa clar que tots dos són eurodiputats. Ara el jutge belga dirà que no pot decidir sobre l’ordre de detenció perquè aquestes persones estan aforades. Què farà probablement el jutge Llarena? Demanar el suplicatori al Parlament Europeu per interposar de nou una ordre de detenció contra aquestes dues persones.

JORDI NIEVA

CATEDRÀTIC DE DRET PROCESSAL DE LA UB

1

Oriol Junqueras hauria de ser posat en llibertat, però és molt probable que el TS no ho faci perquè la sentència de Luxemburg els dona marge per no fer-ho. El TS va fer la pregunta només pel que feia a la situació de presó provisional i aquesta ja no existeix.

2

La sentència del TS no s’hauria d’haver dictat mai sense l’autorització del Parlament Europeu. És una vulneració absolutament irrebatible. La sentència de Junqueras s’hauria d’anul·lar i els advocats haurien d’aprofitar l’incident de nul·litat d’actuació. Suposo, però, que el TS demanarà autorització al Parlament Europeu per poder-lo jutjar i imagino que la concedirà. Llavors, el judici no s’anul·laria, només es tornaria a dictar la sentència.

3

Els casos de Puigdemont i Comín són claríssims. Tindran uns dies de marge per moure’s per tota la UE, tret del territori espanyol, on hi ha una ordre de detenció contra ells, i Llarena demanarà l’autorització per procedir contra ells, que jo crec que es concedirà. M’imagino que ara cauran les euroordres i que s’hauran de tornar a demanar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor