El dossier

Paraula de procés

El llarg camí cap a la independència de Catalunya s’ha convertit en els darrers anys en terreny abonat per a la narrativa. Centenars de títols amb el procés com a protagonista, avalen la pervivència d’una literatura que s’emmiralla en l’actualitat d’un país

“La gran oferta de llibres és un reflex de la societat en què vivim i no és gens estrany que generi tant interès”
“Una llibreria al centre de la ciutat acostuma a tenir més clients interessats en llibres independentistes”
“Fins que no torni la normalitat o s’arribi a una solució hi haurà material per aprofundir sobre el procés”

Un document elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona i editat a principis d’aquest any xifrava en 525 el nombre de llibres sobre el procés independentista de Catalunya que s’havien editat des del 2009. Des de llavors, la llista s’ha anat engreixant amb uns quants volums més. I és que l’interès pel procés s’ha intensificat de manera exponencial en els darrers anys, coincidint amb els episodis més impactants des de la celebració del referèndum l’1 d’octubre del 2017, l’empresonament i l’exili del govern català, el judici als líders socials i polítics i la sentència del Tribunal Suprem després de mesos de judici. Les fonts consultades per a aquest reportatge coincideixen a dir que aquest boom de llibres sobre el procés no és res més que el reflex de l’actualitat política i social que està sacsejant el país. “El lector necessita aprofundir en tot allò que està passant, des de diferents vessants i especialment des del relat dels mateixos protagonistes que li permet viure-ho en primera persona”, assenyala Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya i propietària de la llibreria Empúries de Girona. Per Ferrer, fins i tot els primers volums sorgits arran de l’1-O no han quedat relegats a l’oblit. Operació urnes va ser un autèntic fenomen de vendes i encara avui es demana, no ha perdut actualitat”, explica. Del volum signat pels periodistes Laia Vicens i Xavi Tedó, al qual seguiria un segon llibre amb més dades sobre l’operació clandestina que va fer possible les votacions de l’1-O, se’n van vendre més de 50.000 exemplars. Tot un rècord per a una obra escrita en català.

De fet, s’ha convertit en un fet habitual que un llibre sobre el procés encapçali la llista setmanal dels volums més llegits de no-ficció en català. Els primers llocs gairebé sempre són per als títols vinculats a l’independentisme. Des del Gremi d’Editors, el seu president, Patricio Tixis, insisteix a dir: “La gran oferta de llibres és un reflex de la societat en què vivim. No és gens estrany que el tema generi aquest gran interès, perquè es continuen venent setmana rere setmana, tot i que quan l’actualitat es relaxa apareixen altres àmbits de no-ficció que es colen entre els primers llocs”, precisa. Tixis, però, admet que es tracta de llibres amb una durada limitada en el temps i molt lligada a l’episodi que relaten. “De fet és una situació que es pot aplicar a la venda de llibres en general, ja que l’actualitat és un dels criteris que més s’imposa i que acaba decidint si un llibre es manté o no”, considera el president dels editors. A Patricio Tixis se li fa difícil aventurar si els llibres sobre el procés tindran una vida llarga. “Encadenem deu anys amb una estabilitat envejable i fa de mal dir què ens espera en el futur, però fins ara la demanda dels lectors es manté i fer profecies no porta enlloc”, assenyala, i afegeix en to de broma “o si no que l’hi diguin a aquells gurus que quan va sortir el llibre digital fa deu anys van augurar la mort de l’edició en paper, quan la realitat és que avui el 95% de volums que surten al mercat ho fan en versió paper”.

MILITÀNCIA ACTIVA

A ningú se li escapa que el públic consumidor de llibres sobre el procés combrega poc o molt amb la ideologia independentista. Sempre hi ha aquell client que s’hi apropa amb l’únic i noble interès d’entendre l’adversari, però són pocs i acostumen a formar part del mateix col·lectiu que adquireix títols contraris, o clarament bel·ligerants, contra el procés. La balança de llibres publicats a Catalunya s’inclina, però, clarament cap als exemplars a favor. L’exemple més clar el trobem a les mateixes llibreries, on és molt estrany no trobar una secció, més o menys àmplia i més o menys a la vista, en què s’exposen els diferents volums. “Cada vegada sembla que el filó ja està esgotat i de cop i volta remunta amb dos o tres títols nous que fan disparar les vendes”, explica Jordi Caselles, de la llibreria Caselles de Lleida, que fixa en una franja a partir dels 30 anys els lectors més fidelitzats a la narrativa del procés. “Hi ha gent que està molt lligada a la causa i que espera les novetats per comprar-les, però el cert és que amb tanta oferta és difícil mantenir tots els títols a la vista massa temps”, comenta el llibreter, que assenyala que un dels punts clau a l’hora de vendre aquests volums és la ubicació de l’establiment. “Una llibreria al centre de la ciutat acostuma a tenir més clients interessats en els llibres sobre la independència de Catalunya”, considera.

Un altre dels aspectes que no falla mai quan es tracta d’emfatitzar les vendes, encara que aquest fet sigui molt més genèric, és quan l’autor o autors en fan la presentació als mitjans de comunicació. “La ràdio i la televisió i la resta de mitjans són els autèntics potenciadors de les vendes, perquè és matemàtic que poc després que s’hagi fet l’entrevista corresponent t’entrin per la porta els lectors preguntant si t’ha arribat el llibre en qüestió”, explica Gerard Remendo, de la Llibreria Saltamartí de Badalona, que considera que actualment hi ha certa “saturació” de títols i lamenta que no tots tenen la qualitat esperada. “L’oferta és molt àmplia i en especial coincideix quan hi ha un nou escenari, com ara el darrer, amb l’anunci de la sentència del Tribunal Suprem, ja que gairebé tots els advocats han escrit la seva experiència als tribunals”, relata el llibreter. Remendo destaca la “venda d’impuls” que envolta aquest tipus de llibre i relata que a l’hora de vendre títols contraris al procés “alguns clients actuen com si estiguéssim en els anys setanta i certa lectura necessités de la clandestinitat per poder fer-se efectiva”. Gerard Remendo difereix amb altres professionals sobre el perfil dels compradors. “Són diferents. Cada llibre té el seu lector, que pot ser d’edats ben diverses. El còmic On és l’Estel·la? és molt transversal i arriba tant a adolescents com a avis”, comenta convençut.

UNA LECTURA MÉS ÀMPLIA

Els llibreters expliquen que més enllà de les vendes que hi ha de llibres sobre el procés, aquest fenomen ha ajudat a situar entre les lectures preferides conceptes més amplis en què l’autodeterminació se sent còmoda. Un bon exemple és el volum Manual de desobediència civil, de Mark i Paul Engler, que recull els darrers moviments socials multitudinaris, com ara les mobilitzacions contra el canvi climàtic, les manifestacions a favor dels refugiats i les mateixes accions de protesta de l’independentisme. De fet, no és cap secret que el tsunami independentista basa part de la seva filosofia en el llenguatge de Paul Engler i que alguns dels discursos més encesos de Jordi Cuixart i del president Quim Torra s’hi han inspirat. Molts consideren el llibre una de les pedres angulars de la resistència no-violenta, i el mateix autor en una entrevista recent destacava: “Si els catalans voleu guanyar heu de polaritzar molt més, escalar molt més i acceptar alts nivells de sacrificis.”

Malgrat que reconeixen que les vendes de llibres sobre el procés corresponen a lectors que combreguen amb la ideologia independentista, hi ha llibreters que constaten que hi ha títols que tot i ser especialment crítics amb el camí recorregut esdevenen volums de referència i escalen fins als llocs més alts de les llistes dels més venuts. “Sense anar més lluny, és una situació que trobem a Tota la veritat, en què la crònica periodística fuig del relat amable i posa el dit a la nafra en aspectes clau”, comenta Lluís Morral, de la Llibreria Laie de Barcelona. Per Morral, però, el gènere sobre el procés està esgotat. “El 2017 va ser l’any estrella i després hi ha hagut petites revifalles, però crec que amb l’excés d’oferta s’està morint d’èxit”, assenyala, i afegeix: “Arribats a aquest punt, crec que tothom ja hi ha dit la seva, encara que les editorials considerin que poden seguir publicant perquè hi ha públic suficient.” Manté que la vida dels llibres és molt curta. “És un consum lligat a un temps molt concret”, exposa, i ho argumenta recordant que pocs dels títols han arribat a despuntar en vendes com pot ser el cas d’Operació urnes, Dies que duraran anys, del fotoperiodista Jordi Borràs, Abans ningú deia t’estimo, dels fills dels presos polítics, Y ahí lo dejo..., de l’advocat Gonzalo Boye o el més recent Tota la veritat.

COMPRA EMOCIONAL

Núria Dòria, de Dòria Llibres de Mataró, coincideix en la militància lectora dels llibres del procés, però va un pas més enllà i assegura que hi ha un públic que fa una compra més emotiva i menys ideològica. “Els llibres d’en Quim Forn, que estan molt ben escrits, i en general els dels presos polítics i exiliats, han arribat molt endins, perquè reflecteixen una situació injusta i incomprensible que pot generar simpaties tant a independentistes com a no independentistes”, reflexiona, i vaticina que les vendes es tornaran a disparar per Nadal a les llars catalanes. “Hi ha novetats interessants acabades de publicar, i segur que es recuperaran clàssics del procés”, assegura Núria Dòria, que considera que la vida limitada de les novetats editorials a les llibreries no és una condició concreta dels llibres del procés. “Una producció tan gran com l’actual obliga a empetitir la vida de les novetats perquè no hi ha espai suficient per encabir-les totes durant gaire temps”, assenyala, i lamenta que aquest criteri de pura i dura actualitat acabi afectant alguns volums que per la seva qualitat es podrien mantenir molt més temps a les prestatgeries.

Són pocs els llibreters que s’ave-nturen a augurar quin serà el proper episodi dins del procés que afavorirà l’aparició de més llibres, però la gran majoria posaria la mà al foc que el final del fenomen no serà ràpid. “Fins que les coses no tornin a la normalitat o s’arribi a una solució hi haurà material suficient per aprofundir sobre el procés i lectors esperant saber-ne més”, recorda Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters. L’interès, doncs, es manté inalterable. Igual que la voluntat del moviment independentista.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor