El dossier

riccardo gatti

cap de missió de l’ONG badalonina Open Arms

Salvar per imperatiu humà

En aquesta última dècada, les ONG han brillat i han sofert assetjament. Per rescatar migrants se’ls ha acusat de fomentar el tràfic il·legal de persones. Riccardo Gatti no ens augura un gran futur

M.M.

mmiralles@lrp.cat

N’hem parlat, del gran naufragi de Lampedusa del 2013, que va segar la vida de gairebé quatre-centes persones. Havia de ser un abans i un després. I havia de portar a un compromís ferm en favor del treball humanitari. Però la crisi econòmica va propiciar l’auge dels populismes més tronats i les polítiques migratòries de negació, de tancar portes. Riccardo Gatti és cap de missió de l’ONG badalonina Open Arms. Està foguejat en aquestes batalles: “El 2013, arran de la tragèdia de Lampedusa, hi va haver un despertar, especialment a Itàlia, de tot allò relacionat amb els rescats al Mediterrani. Va començar l’operació Mare Nostrum, que va durar un any. Després es va viure una involució total.” La involució de què parla és la de l’ascens conservador en l’escena política. Va propiciar un canvi en matèria de migració, explica. I no va ser per a bé. “Va anar creixent la criminalització de les ONG i de les persones migrants, amb una violació de les convencions internacionals en matèria de rescat al mar constant, contínua, repetida i totalment impune per part dels governs europeus. A més, hem vist com les persones rescatades i desembarcades anaven entrant en una dinàmica problemàtica, perquè en l’àmbit legislatiu, tot són entrebancs, buits legals...” Quina és la valoració de l’estat de les coses? “Totalment negativa, i ho denunciem des de fa temps. Seguim demanant el simple respecte, per part dels governs, de les convencions internacionals, que no es dona. A més, s’ha instaurat una apagada informativa sobre el que està passant al Mediterrani. Si no en parlen les ONG és molt complicat saber què hi està passant realment.”

Segueix Gatti: “Una de les funcions de les entitats és denunciar. Europa sempre intenta trobar la manera de poder controlar els països africans i, amb això, els seus recursos. D’altra banda, hi ha la idea conservadora i retrògrada de no voler acceptar la migració com un fet estructural de la societat. Les posicions dels governs europeus són criminals, perquè no posen al davant la defensa dels drets de les persones.”

“No anem a millor, anem a pitjor. Ho demostren els resultats electorals d’aquests anys: l’extrema dreta puja...” “Només cal sentir el discurs de Vox, que sembla d’un altre segle. El discurs de la por sembla que funciona.” Assenyala els polítics i denuncia les trames delictives. “Al Mediterrani, al centre d’Europa, passa de tot, de nord a sud, i fonamentalment el que passa és il·legal, i hi estan involucrats els països de la Unió Europea. No hi ha manera que es puguin justificar els atacs contra les ONG ni el menyspreu a les persones. En els últims quatre anys, han mort unes 15.000 persones, i els polítics diuen que arriben menys migrants gràcies a les seves polítiques de fronteres, donant a entendre que si n’arriben menys en moren menys... És mentida. No veig una millora pròxima. S’acaba de celebrar la caiguda del mur de Berlín, mentre s’aixequen murs que són molt més grans.”

.

mentida descarada

“En cinc anys hem passat de ser àngels a ser el dimoni”, diu Riccardo Gatti. Tots tenim molt present la pressió a què se sotmet les entitats solidàries. Open Arms ho ha viscut en la seva pròpia carn... “Que nosaltres no tenim permís per rescatar? És una obligació! I és obligació dels governs facilitar el desembarcament d’aquestes persones en les millors condicions possibles. En lloc d’això es dona informació que és mentida i que se sustenta en interessos econòmics. Mentida descarada.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor