El dossier

INFORME PER AL FUTUR IMMEDIAT

La revista que teniu a les mans aquesta primera setmana d’any es podria haver titulat Informe Casellas sobre la dècada que arriba, perquè ha estat coordinada i escrita per la periodista de La República Irene Casellas, que ha fet durant setmanes una immersió prospectiva en el futur immediat amb l’objectiu d’esbrinar quines són les línies mestres que ens prepara l’esdevenidor durant els pròxims deu anys. No estem al davant d’un dossier dedicat a fer futurologia, ni endevinació, ni vaticinis més propis de la ciència-ficció, sinó que els reportatges i les entrevistes que el lector trobarà en aquest número són pur periodisme basat en realitats possibles a partir dels coneixements i l’expertesa.

Caldrà esperar una dècada per conèixer si aquestes previsions que presentem a principis del 2020 hauran estat ben encaminades, però avui dia tenim prou pistes, i en aquest sentit aquesta revista aporta moltes concrecions, que ens indiquen que el període que inaugurem caminarà per la corda fluixa de la incertesa en molts aspectes sensibles per a la sostenibilitat del món tal com el coneixem ara. Naturalment, la humanitat sempre ha avançat entre boires, però hi ha hagut períodes en què l’espessor de la calitja ha permès avançar amb passes més fermes.

En els anys que venen, doncs, que no són sinó una continuació sense trencament dels anys que hem passat, continuarem afrontant amb preocupació el canvi climàtic, els conflictes migratoris derivats de factors geopolítics, econòmics i també naturals i, especialment, en el nostre entorn occidental, l’envelliment de la població amb les conseqüències que té especialment per a la gestió dels sistemes de protecció social i sanitaris. No totes les incerteses conviden al pessimisme. La tecnologia i la ciència caminen acceleradament sobre espatlles de gegants i les sorpreses i avenços que ens aniran revelant aquestes noves fites de la humanitat caldrà veure com reverteixen en la millora de les condicions de vida. Conceptes com realitat virtual i intel·ligència artificial, que fins fa uns anys podien semblar extrets de pel·lícules ambientades en galàxies llunyanes, són avui a la sala d’espera de la quotidianitat, obrint les portes cap a nous debats ètics, nous reptes i noves esperances en un futur immediat en què les màquines cada cop tindran més importància per a uns humans que encara lluiten per assolir equilibris bàsics entre ells pel que fa a la distribució de la riquesa i les relacions de gènere.

Des de La República confiem que aquest número especial ajudi a reflexionar sobre l’avenir per poder afrontar-lo amb algunes respostes i amb moltes preguntes que caldrà anar escatint per tal de garantir la prosperitat dels vuit milions de conciutadans que es calcula que poblaran Catalunya quan acabi la dècada que ara encetem. Bon viatge!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor