El dossier

La dècada dels vint

Disruptiva, volàtil, turbulenta... Els analistes estan convençuts que la pròxima dècada viurem canvis rapidíssims i insospitats. Ho explicarem la setmana vinent en el segon monogràfic especial de Nadal de La República

ESPÈCIES AMENAÇADES
ESPÈCIES AMENAÇADES Un milió d’espècies d’éssers vius (es calcula que la Terra en té entre 5 i 50 milions) podrien desaparèixer.
MÉS MIGRANTS
MÉS MIGRANTS A l’Estat espanyol caldrà que arribin tres vegades més migrants per poder sostenir l’estat del benestar.

IRENE CASELLAS

Mirar cap al futur, encara que sigui un futur immediat, es fa cada cop més difícil, perquè la realitat s’entesta a deixar en ridícul moltes de les previsions que es fan. Ningú –excepte els guionistes d’Els Simpson– hauria pronosticat fa deu anys que Donald Trump seria president dels Estats Units, però ha estat així. Davant d’aquesta situació d’incertesa, però, sí que caldria fer cas de les dades que ja coneixem segur, especialment dades tan preocupants com les que fan referència a l’escalfament imparable del planeta a conseqüència de l’activitat humana. I és que els efectes del canvi climàtic ja es començaran a notar de manera encara més evident en els propers anys: es calcula que la temperatura a Catalunya pujarà 0,8° C de mitjana i que això pot tenir un impacte molt important en el nostre entorn. A part de causar més fenòmens extrems –sequeres i inundacions–, tindrà efectes en la salut de les persones, amb la possibilitat que apareguin noves malalties fins ara limitades a les zones tropicals. També és inevitable la crisi demogràfica, ja que amb la caiguda de la natalitat la societat va envellint. Hi haurà prou recursos per a tothom? Les noves tecnologies ajudaran a gestionar aquests reptes? O els empitjoraran? Per desgràcia, ningú té una bola màgica i les estimacions s’han de prendre sempre amb cautela..

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor