El dossier

Quatre dies de fúria

El pas de la borrasca ‘Glòria’ deixa un rastre de devastació al litoral i al prelitoral, amb el delta de l’Ebre i la conca del Ter com a principals punts afectats per la força combinada del temporal de vent i pluja

Les previsions s’han complert de manera gairebé mil·li- mètrica per la banda més pessimista, i aquesta setmana el pas de la borrasca Glòria ha estat un dels episodis de llevantada més catastròfics de les últimes dècades, amb destrosses provocades pel mar a la primera línia de la costa, inundacions a les conques fluvials i quatre morts i un desaparegut. Després de la tempesta sempre arriba la calma, i és en aquests moments quan cal plantejar algunes preguntes sobre les quals caldrà reflexionar i qüestionar-se, i actuar, a curt termini.

1. Ens hem d’acostumar a aquests episodis? Tot i que la història de llevantades devastadores al litoral català no és cap novetat ni, per tant, directament aplicable als efectes del canvi climàtic, sí que és cert que l’acció de l’home sobre el clima en les últimes dècades sembla que pot fer més freqüents i intensos aquests temporals a la zona de la Mediterrània.

2. Es recuperarà el delta de l’Ebre? Com en el punt anterior, el delta de l’Ebre està acostumat a rebre l’impacte de les llevantades i a recuperar-se de forma natural. El problema és que la fragilitat creixent d’aquest espai estratègic per a la biodiversitat fa que a cada bugada es perdi un llençol i que la regressió es pugui accelerar. Encara és aviat per dir si és massa tard per trobar una solució, però és indiscutible que la zona necessita una actuació ràpida i efectiva per evitar que sigui esborrada de la superfície del país en poc temps.

3. És hora de retirar el tren de la costa? La deixadesa i l’abandonament de l’Estat espanyol a Catalunya té en la línia de tren més antiga de la Península un exemple. La temeritat de mantenir les vies a tocar del mar sense escoltar les veus del territori ha passat factura amb l’episodi del Glòria. S’asseurà algú a planificar una alternativa o es tornarà a resoldre amb més pegats fins que arribi un nou temporal?

500

litres/m².
Les precipitacions han vorejat aquesta xifra en alguns punts del país.

30%

del Delta submergit.
Gairebé una tercera part dels conreus d’arròs s’han salat.

quatre morts

carles ribera

El pas del temporal Glòria ha deixat quatre morts. Un pescador de 50 anys de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) va morir dijous arrossegat per una onada quan pescava a les roques; un home de 36 anys de Cabassers (Priorat) va ser trobat mort, també dijous, arrossegat amb el cotxe per la crescuda del Montsant; el forner de Jorba (a l’Anoia), de 65 anys, va ser una altra de les víctimes. L’aigua va arrossegar el seu vehicle quan anava a repartir el pa. La quarta víctima és un veí de Palafrugell, de 69 anys, que va morir dimecres quan revisava l’estat d’una embarcació a Palamós. Cal recordar, a més, que encara s’està buscant el mariner que va desaparèixer dilluns també a Palamós.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor