El dossier

Crònica del Parlament

Govern esmicolat

JuntsxCat i ERC porten les seves diferències al caire de l’abisme i donen la legislatura per liquidada. Abans, però, deixaran enllestits els pressupostos

D’oca a oca i tiro perquè em toca, tot i que en aquest cas, a casa nostra, és més adient dir de tempesta en tempesta. De temporal meteorològic a temporal polític, més concretament. Tots dos amb una virulència potser previsible, però fins ara desconeguda. La inhabilitació del president Torra per part de la Junta Electoral Central (JEC), amb l’aval del Tribunal Suprem, ha estat la gota que ha fet vessar el got i que alhora ha portat les relacions entre JuntsxCat i ERC al fil més prim i inestable on es pot practicar funambulisme. I, pel que sembla, ja no hi xarxa que salvaguardi la caiguda. També és cert, però, que la política catalana ja fa temps que es va enfilar a una muntanya russa de tal magnitud que pujar i baixar i canviar d’emocions pot ser només qüestió de segons. I que no hi ha govern de coalició en el món que no deambuli en algun moment per un camí de dificultats. Per filar més prim, un context de repressió encara pot agreujar la fractura ja que, en algunes ocasions, situa els partits independentistes en un mar de contradiccions.

El dilluns 27 de gener del 2020 passarà al llibre gegant que no cessa d’acumular jornades històriques com el dia en què el govern de Catalunya va decidir treure els draps bruts a la galeria. Ni la proximitat amb la data prevista per obrir les portes del Parlament als sis exconsellers empresonats va ser un antídot eficient per calmar els ànims. Des de primera hora ja va quedar clar que, aquest cop, les posicions de JuntsxCat i ERC respecte a l’acatament de l’ordre eren diametralment oposades, tot i que uns dies abans havien escenificat la defensa acèrrima de la figura del president. Carnassa per a l’oposició, un cop més, i per a un bon grapat de partits espanyols. A principis de setmana, Esquerra pretenia que el president Torra acatés l’ordre de la JEC per no posar en perill ni la institució, ni la figura del president de la mesa, Roger Torrent. Es proposava que participés en les votacions del dia, però de manera simbòlica, és a dir arribant a prémer el seu botó per, tot seguit deixar constància, des de la mesa, que aquell vot no era vàlid. Durant tota la jornada, JuntsxCat va apostar per la desobediència, sabent que ni la fiscalia ni el president del govern espanyol comparteixen la decisió de la JEC. El vent bufa un pèl més a favor que en altres ocasions, pensaven a JuntsxCat.

La imatge del president Torra aplaudit per la seva bancada, mentre els diputats d’ERC es mantenien immòbils és d’aquelles que causen feredat entre l’independentisme que no renega d’una estratègia unitària. Mentre que des d’ERC s’insistia a no posar en risc els pressupostos (després de tres anys de bloqueig) per una desobediència simbòlica que no portava enlloc, des de JuntsxCat s’interpretava com una deslleialtat absoluta cap al màxim representant de la institució. La ferida tornava a supurar. Davant l’enèsima crisi de govern, ple suspès i tothom cap a casa. Prendre decisions en calent mai ha estat una bona idea.

TREVA D’HORES

Dimarts, la visita dels presos va permetre aparcar momentàniament el trencament escenificat el dia abans, si més no de portes enfora. Fins que a la nit, gairebé tocant la matinada de dimecres, el president Torra va anunciar una declaració per a l’endemà. Una declaració que ERC es va escoltar expectant, ja que no era fruit de cap pacte. Després de sospesar diverses possibilitats (a JuntsxCat les opinions eren divergents), Torra va descartar expulsar ERC del govern i remodelar l’executiu i va optar per escoltar la petició d’Esquerra i dels Comuns i anunciar que no farà un sol pas sense aprovar abans els pressupostos. En realitat, el que va fer Torra va ser escoltar el clam de molts treballadors i alts càrrecs de la Generalitat, que reclamen a crits uns nous comptes que permetin fer sortir l’administració de l’ofegament actual.

Després de l’aprovació dels pressupostos vindran eleccions, però el president Torra no va facilitar ni una sola pista pel que fa al calendari. Mentrestant, l’independentisme entra en una dimensió desconeguda a la qual ja s’ha aferrat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per entorpir les negociacions i guanyar temps. Dijous, hores després de l’anunci del president Torra, Sánchez s’aixecava de la taula de diàleg abans fins i tot de seure-hi. L’amenaça d’Esquerra de tombar-li els primers pressupostos de la nova legislatura va provocar la marxa enrere del líder socialista i el compromís d’activar la taula abans dels comicis catalans.

Amb eleccions a la vista, malgrat que no es puguin situar en el calendari, els partits polítics catalans comencen a prendre posicions, conscients que la incertesa del moment no ajuda a preveure futurs escenaris ni determinats comportaments electorals. També és una incògnita si els dos partits del govern català, que ja acumulen una llarga llista de retrets entre si, tindran la capacitat de refer algun pont i evitar un final de legislatura sagnant. A la política catalana ja fa temps que no es poden fer travesses, ni tan sols d’un dia per l’altre.

SARA MUÑOZ

smunoz@lrp.cat

.

EL SUPREM S’HA DE PRONUNCIAR

S.O

L’anunci d’eleccions estarà marcat pel termini en què es puguin aprovar els pressupostos, però hi ha en joc també el Tribunal Suprem i el recurs que ha de resoldre sobre la condemna d’inhabilitació del president Torra per desobediència. Una inhabilitació abans de la convocatòria d’eleccions impediria que Torra les pogués convocar. Aquest dilluns, 3 de febrer, acaba el termini per recórrer la sentència del TSJC i quan trigarà el Suprem a resoldre’l és una incògnita. Habitualment, aquests tipus de recursos, quan es tracta d’una causa sense pres, es poden allargar a l’entorn d’un any o any i mig, si bé, l’advocat del president, Gonzalo Boye, adverteix que en aquest cas pot passar qualsevol cosa. “En dret, el que ha passat en aquest últim mes i mig no hauria d’haver passat, però ha passat. Una cosa és el que diu la llei i una altra el que fan. Estan reescrivint l’ordenament jurídic”, assegura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor