El dossier

Créixer en vertical o en horitzontal?

La construcció de ciutats amb grans gratacels interconnectats alliberaria espai per a l’agricultura i per a zones verdes, amb un estalvi d’energia del 75%

Alguns arquitectes, com els agrupats al voltant de l’organització sense ànim de lucre Vertical City, proposen el concepte de ciutats verticals. La idea seria construir gratacels de més de 1.000 m d’altura, interconnectats i amb tots els serveis propis d’una ciutat clàssica: habitatges, oficines, centres comercials i d’oci, poliesportius, jardins, sistemes de transport, etc.

Una ciutat vertical estalviaria fins a un 75% d’energia i reduiria fins a un 90% les emissions contaminants. El medi ambient i els ciutadans d’aquestes ciutats en sortirien beneficiats de maneres molt diverses, segons els seus defensors. Una ciutat convencional de tipus horitzontal de 100.000 habitants ocupa una extensió d’uns 4 km de diàmetre. Per la seva banda, una ciutat vertical amb els mateixos ciutadans utilitzaria una àrea d’1 km de diàmetre, amb alliberament d’espais per a l’agricultura i zones verdes.

El consum dels recursos naturals com l’aigua és molt més eficient en una construcció vertical, i les energies renovables, com la solar, l’eòlica i la geotèrmica, es podrien aprofitar de tal manera que reduirien la seva dependència energètica de fonts no renovables.

El transport seria un altre dels elements de millora. S’estima que en una gran urbs, un ciutadà gasta una mitjana d’entre dues i quatre hores diàries en desplaçaments laborals. A les ciutats verticals, els treballadors residirien a prop de la seva feina, a la qual podrien anar a peu o amb algun sistema intern, tipus ascensor o monorail elèctric.

A més de l’impacte visual, la construcció en vertical té l’inconvenient que, amb l’augment del nombre de plantes, augmenten les dificultats d’evacuació en cas d’emergència.

ELS MÉS ALTS, A DUBAI

L’edifici Burj Khalifa de Dubai, acabat l’any 2010, és el més alt del món, amb 163 pisos i 829,8 m d’altura (el doble de l’Empire State de Nova York i tres vegades més que la torre Eiffel de París). L’edifici acull apartaments de luxe, oficines i diferents instal·lacions destinades a l’oci. Al mateix emirat s’està construint la Dubai Creek Tower, dissenyada per Santiago Calatrava i que tindrà 1.300 m d’altura i 210 plantes, amb apartaments, jardins, restaurants i un hotel de luxe.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor