El dossier

1936

Posar fi al terror

PERILL A LA REREGUARDA
“En alguns pobles continuen les incautacions, la imposició de penyores contributives i actes que sembren el terror. S’ha d’acabar amb tot això”

“Ara mateix estava llegint unes lletres que m’han estat trameses des de Tarragona, de Tortosa i d’altres pobles de la Rivera, en les quals se’m fa saber alguns fets lamentables que han ocorregut allí.

Al poble de Garcia, foren assassinats dos o tres homes provadament d’esquerra, antics amics meus, i els instigadors d’aquest crim han estat antics cacics que ara han ingressat en determinades organitzacions revolucionàries.

Bé que en alguns pobles continuen les incautacions, la imposició de penyores contributives i actes que sembren el terror. S’ha d’acabar amb tot això. El que per tenir un fusell ja se sent valent, que vagi al front a lluitar.

És de suposar que els hostigadors dels crims de Garcia duen ésser a hores d’ara a la presó, puix que sobre el seu delicte hi ha d’haver-hi la sanció més fulminant. Ens importa a tots salvar l’honor de la revolució i guanyar la guerra. S’ha d’acabar amb aquests desordres.

Ahir vaig parlar amb l’alcalde de Barcelona, senyor Carles Pi i Sunyer, d’assumptes municipals, especialment de proveïments. L’assumpte ben poca intervenció hi té, gairebé nul·la. Sobren juntes, juntetes, comissions i comitès. Les iniciatives i les disposicions locals dels municipis obrant pel seu compte produeixen aquest desconcert que es tradueix en una manca d’organització de guerra. Aquesta va bé, com tots comprenem per les derrotes que sofreixen els rebels que ja acusen el seu moment crític.

És que senyors, tinc motius més que sobrats que impliquen la constitució d’un govern de força que imposi el seu ordre, que en definitiva no és més que el d’un govern en què hi estan representades totes les entitats antifeixistes.”

Violència a la rereguarda

El fracàs de l’aixecament militar va provocar l’esfondrament dels poders tradicionals. I, en alguns casos, va fer aflorar la violència descontrolada. El mes de desembre van continuar els assassinats per part d’incontrolats, mentre que els diaris van silenciar els fets i l’opinió pública es va esparverar amb rumors que arribaven a un president sense recursos policials. Un setmanari va arribar a ocupar tota la portada amb el títol “Amb la força i per la força!”, tot glossant l’actitud de Companys i demanant que actués davant del problema.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor