El dossier

1937 17 de juliol n Declaracions en la visita al front d’Aragó

L’exèrcit de la victòria

UN BANY DE REALISME
“Visitar el front és donar-se un bany per a revalidar la moral i per acréixer la indignació per les falles o defectes de la rereguarda”

“He tret una impressió excel·lent de la meva visita al front d’Aragó tenint sempre present que ha que ha estat i està sotmès a les necessitats d’altres fronts. Aquesta vegada he fet el viatge ràpid i he recorregut una gran part del front per a adquirir una impressió de conjunt, en la que he pogut constatar la moral i l’esperit d’abnegació dels soldats de la República i l’esforç intel·ligent de caps, oficials i subalterns per a millorar cada dia la disciplina, l’organització i l’eficàcia. Aquests avenços s’aprecien ara tot seguit i podem ja dir que ha nascut un exèrcit poderós, el qual quan pugui ésser dotat dels efectius necessaris, podrà ésser i ha d’ésser l’exèrcit decisiu de la victòria. El factor home és admirable en el nostre front, com ho és arreu dels fronts de lluita contra els exèrcits del feixisme internacional.

Repeteixo que penso visitar sovint el front. Com que Catalunya el té a centenars de quilòmetres de les seves fronteres d’on va rebutjar i contenir des dels primers moments els facciosos i, a més, és d’una extensió de prop de quatre-cents quilòmetres, aquestes visites per les meves altres obligacions no podran ser tan constants com voldria. Però aprofitaré sempre que tingui un parell de dies per a visitar algun determinat sector.

Visitar el front és donar-se un bany per a revalidar la moral i per acréixer la indignació per les falles o defectes de la rereguarda, d’aquesta rereguarda en la qual, al costat d’esforços admirables, com el dels nostres obrers en la fabricació de guerra, i de sacrificis de gent humil i fervorosa, per les difícils condicions i l’encariment de vida, es troba un petit eixam d’aprofitats i avantatgistes que obliden que estem en guerra i hem de servir-la amb el nostre sacrifici i la nostra discreció. És evident, però, que tot millora amb gran rapidesa i estem decidits a realitzar una política de gran severitat que Catalunya estimula de cara a les necessitats de la guerra i a posar tots els recursos materials i morals del país al servei d’aquesta.”

Una visita al front d’Aragó

El 13 de juliol del 1937, el president de la Generalitat va anar al front d’Aragó amb la idea de visitar diversos sectors, comprovar la moral dels soldats i encoratjar-los. Els soldats de les diverses posicions que el reconeixien, o bé l’aplaudien, o bé anaven en grup a saludar-lo.

Al migdia del dia 17, va rebre la premsa acreditada, amb la qual va comentar el viatge i va destacar molt especialment les millores en les condicions de la lluita, l’esperit combatiu i el sacrifici que s’hi feia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor