El dossier

PEPA QUINTEIRO

DIRECTORA DE LA GALERIA D’ART ANQUIN’S (REUS)

“És una situació dura, però ens hem reinventat”

MÓN VIRTUAL
“Si la pandèmia hagués passat fa vint anys, hauria estat difícil superar-ho, però ara tenim eines que ens ajuden a obrir-nos al món”

El dia 6 de març, la setmana anterior al primer confinament, la galeria d’art Anquin’s de Reus havia inaugurat una exposició de l’artista Coia Ibáñez. “Va venir moltíssima gent; en aquell moment encara no érem conscients de tot el que vindria després. Al cap d’una setmana d’obrir vam haver de tancar i va ser un xoc, perquè no sabíem quan podríem reobrir i, a més, com que havíem estat en contacte amb molta gent durant la inauguració, vam patir per si ens havíem contagiat, perquè encara no hi havia mascaretes ni res; aquell primer moment el vaig viure com un xoc, suposo que com tothom”, explica Pepa Quinteiro, responsable de l’Anquin’s. Amb la galeria ja tancada al públic, Quinteiro es va endur la feina a casa: “Vaig pensar que com que les fires d’art també perillaven –en tenia una a Brussel·les el mateix mes de març i a última hora la van anul·lar–, em vaig centrar a reforçar l’activitat a internet i la venda en línia”, explica. Va millorar els continguts al web, va muntar l’exposició en línia Des de la finestra; va muntar vídeos amb artistes que penjava a Youtube i també es va endinsar en l’Instagram Live, amb artistes parlant des del seu estudi: “Era una manera diferent d’arribar a un altre públic.” La galeria es va haver de repensar: “La pandèmia ha fet que el model de les galeries, que ja s’estava transformant, hagi accelerat els processos cap al món digital. Tot i que les obres tenen una part de visió en directe que no s’ha de perdre mai, ha entrat amb molta força el model en línia.” I afegeix: “Malgrat que és una situació molt dura per a tothom, ens hem pogut reinventar. Potser gràcies al fet d’haver passat una crisi, l’any 2008, en què ho vam haver de reestructurar tot i espavilar-nos a buscar el mercat a l’estranger, ara he pogut afrontar millor aquesta crisi.” Haver participat durant anys en fires internacionals ha estat important per suportar la sotragada: “M’ha ajudat a salvar aquesta època tan difícil, perquè he continuat tenint molts contactes a fora, i he pogut anar treballant.” De fet, al novembre l’Anquin’s va ser l’única galeria de l’Estat seleccionada per participar en una fira en línia organitzada per Affordable Art Fair, al costat de cinquanta galeries més d’arreu del món. Quinteiro diu que, malgrat tot, les vendes d’obres han anat “millor” del que es podia esperar: “Si la pandèmia hagués passat fa vint anys hauria estat molt més difícil, però actualment, tenint aquestes eines que ens ajuden a obrir-nos al món, ha estat més fàcil. Tot i ser una galeria d’una ciutat petita com és Reus, el mercat és el món.” Té clar que “la pandèmia ho canviarà tot”: “el que sap greu és que pel camí es quedaran molts negocis i moltes persones, i això no sé com ho podrem encaixar com a societat. Encara estem enmig de l’ull de l’huracà i ens falta la perspectiva”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor