El dossier

La difícil travessa del Río Bravo

Els Estats Units també són un país on milers de persones intenten arribar cada any. Les restriccions de Donald Trump van fer augmentar la ruta que travessa el Río Bravo. És més ràpida però també molt més perillosa

SITUACIÓ
La frontera de Mèxic amb els Estats Units es considera el punt migratori més calent del continent americà

Es considera el punt migratori més calent del continent americà. És el corredor que travessa Mèxic en direcció als Estats Units, per on passen 12,2 milions de persones l’any, segons l’informe de les migracions al món de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Amb gairebé 500 migrants morts, segons les xifres facilitades durant el 2019 per les Nacions Unides, aquesta frontera ocupa la segona posició de la llista de les més mortíferes del planeta, després de la del mar Mediterrani. En els darrers quatre anys, amb el mandat de Donald Trump, les condicions per travessar la frontera de Mèxic amb els Estats Units s’han endurit. També el tracte que han rebut els migrants a l’hora de trepitjar territori nord-americà. Les associacions de drets civils ja han manifestat que a partir d’ara, amb el demòcrata Joe Biden com a president, esperen que les imatges de menors engabiats un cop han travessat la frontera no es tornin a repetir. El camí per arribar als Estats Units no és gens fàcil. Una de les opcions és llogar un guia –reben el nom de coyotes– que per uns 600 o 700 dòlars els ajuda a travessar la frontera. D’altres migrants han de travessar el desert, molts d’ells a peu i amb temperatures extremes que acaben provocant moltes morts. La patrulla fronterera dels Estats Units localitza anualment uns 400 cadàvers a la frontera sud, a la vall del Río Grande. La part del desert d’Arizona és la que més preocupa els activistes. La ruta del Río Bravo, que és més curta però també més perillosa, ha estat molt utilitzada en els darrers temps a causa de les dificultats que s’han trobat els migrants. Famílies senceres han travessat un riu perillós, on hi ha forts corrents d’aigua i cocodrils.

Moltes de les persones que travessen la frontera provenen de països centreamericans com Guatemala, Hondures i el Salvador. Aquests tres països formen l’anomenat Triangle Nord centreamericà, i molta població en marxa per l’alt grau de violència que hi ha.

De fet, fa uns mesos, es va organitzar una caravana de centenars de famílies que marxaven a peu des de la seva Hondures natal, farts de la violència i la pobresa, una fugida que tenia com a objectiu arribar als Estats Units. Tot i això, molts es van quedar a mig camí; d’altres van tornar cap a casa en comprovar les dificultats del viatge.

Una altra via d’entrada als Estats Units és l’estret de Florida, separat de l’illa de Cuba per 150 quilòmetres. En els darrers quinze anys, s’hi han documentat més de 1.00 morts.

MÉS DE 80 MILIONS DE REFUGIATS

Més refugiats que mai. Vuitanta milions de persones han hagut de fugir de casa seva, una xifra que durant l’última dècada s’ha doblat. La pandèmia mundial encara ha afegit més penúries a l’1% de la població mundial que està desplaçada. Molts dels refugiats viuen en zones on el coronavirus ha tingut un fort impacte. El tancament de fronteres ha deixat atrapats i amb més dificultats els demandants d’asil, que només l’any passat van augmentar en 9 milions de persones. Els països més afectats són Síria, Veneçuela, l’Afganistan, el Sudan del Sud i Myanmar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor