El dossier

DOSSIER

LES IMATGES DE L'ANY

2020: distància, mans, mascareta i crisi

Una repassada a l’any que deixem enrere obre només algunes escletxes informatives rere l’impacte històric d’una pandèmia, la de la covid-19, que ha trasbalsat el món i que ara fa un any cap autoritat no preveia

Si fa un any haguéssim sortit al carrer a preguntar què era la covid-19 o, per defecte, que era un coronavirus, la immensa majoria de la població no hauria sabut què respondre, ni aquí, ni enlloc, tret potser de la Xina. Si fa tot just tres-cents seixanta-cinc dies hagués sortit alguna autoritat explicant que avui aniríem tots pel carrer amb mascareta i que viuríem entre confinaments i tocs de queda, l’haurien pres per alarmista sense seny. La dècada dels vint començava tot just fa un any amb l’errada de previsió més important de la història moderna. Pràcticament ningú, i sense el pràcticament si es mira només el món de la política i l’economia, havia tingut en compte l’onada pandèmica que s’acostava des de la Xina i que a principis de gener ni els més pessimistes aventuraven que anés més enllà del que havia anat algun altre episodi víric que havia donat més d’un maldecap en les últimes dues dècades però sense aturar el planeta en sec. Excepte la franja de població de més edat que va viure els efectes de la Segona Guerra Mundial, la resta de la humanitat probablement hagi viscut aquest any, de moment, el sotrac més important de les seves vides pel que fa a l’amenaça sanitària, el col·lapse econòmic i social i l’impacte psicològic. En aquest any, però, encara que sembli mentida, al món també han passat altres coses, que a La República intentem condensar en una quinzena d’imatges que també han marcat el 2020. En el terreny nacional, la victòria de l’independentisme a Europa ha estat l’única alegria d’un altre exercici marcat per l’ombra de les eleccions anticipades provocada per la crisi crònica entre els socis de govern, la repressió contra els presos polítics i la destitució del president de la Generalitat, Quim Torra. En l’àmbit internacional, el drama migratori i les eleccions als Estats Units han marcat l’agenda. D’importància incomparablement menor donades les circumstàncies, han estat la desfeta del Barça en una temporada per oblidar i la mort del llegendari i controvertit Diego Armando Maradona. Arribats als primers dies del 2021, fa de mal dir quin és el futur que ens espera més enllà, si és que la vacuna fa remuntar la situació sanitària, d’una previsiblement dolorosa ressaca postpandèmia en l’àmbit econòmic, social, polític i emocional.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor