El dossier

DOSSIER ESPECIAL DE LA REPÚBLICA

UNA LLISTA INÈDITA

La llista més oblidada de l’exili republicà

La República publica en primícia el dissabte 9 de gener una llista de 1.685 exiliats morts als camps de refugiats i de concentració francesos entre el 1939 i el 1940

APORTACIONS
El treball permet situar el lloc de la mort de moltes víctimes i detecta la presència d’un 9% d’infants entre els morts
ANYS DE RECERCA
El dossier que publiquem el dia 9 és obra dels investigadors Jordi Oliva, Martí Picas i Noemí Riudor, autors de la recerca

El 28 de gener del 1939 les autoritats franceses permeten l’entrada de nens, dones i ferits de guerra al seu territori i pocs dies després obren el primer camp de refugiats, a la platja d’Argelers. Vuitanta-dos anys després, la recerca de l’equip d’historiadors format per Jordi Oliva, Martí Picas i Noemí Riudor ha permès confegir una llista amb 1.685 persones mortes als camps del sud de l’Estat francès entre els anys 1939 i 1940, que publicarà en primícia La República dissabte vinent, dia 9 de gener. Aquesta ambiciosa recerca és el resultat d’investigacions precedents que han desembocat, per encàrrec de la Direcció General de Memòria Democràtica, en un extens estudi tècnic sobre les víctimes en aquests camps d’internament establint els llocs d’inhumació per a la possible dignificació dels espais. Entre les principals aportacions hi ha la identificació de morts menors de 10 anys, que són un 9% del total de la llista i que representen un dels aspectes menys coneguts sobre el tema.

UNA OBRA DE TRES EXPERTS INVESTIGADORS SOBRE L’ÈPOCA

A la imatge, els tres autors de l’informe tècnic sobre els morts als camps d’internament i autors del dossier que acompanyarà la llista: Jordi Oliva (esquerra), Martí Picas i Noemí Riudor.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor