El dossier

MORTS ALS CAMPS FRANCESOS

Almenar, 29.01.1908 - Camp de Bram, 23.05.1939

Antoni Rubinat Susagna

A casa tots li deien Ton. El Ton havia nascut a Almenar el 29 de gener del 1908, a cal Torero, però uns anys després la família es va traslladar a la Colònia Tèxtil d’Antius (Callús, Bages), on va néixer la Maria, la filla petita.

Tota la família, els pares i els set germans, van treballar a les fàbriques tèxtils de la zona. El Ton, a més, es va casar amb una noia que també treballava i vivia a la colònia, amb qui va tenir dos fills. La implicació del Ton amb l’entorn fabril va anar més enllà del seu lligam laboral i el va portar a prendre compromís polític i sindical. En esclatar la Guerra Civil, el juliol del 1936, el Ton estava afiliat a la FAI. És possible que durant els darrers dies de l’ofensiva final sobre Catalunya (finals de gener i principis de febrer del 1939), el Ton i alguns companys més passessin la frontera per exiliar-se a França.

Del Ton, la seva família no en va saber res més. Tot just alguna notícia escadussera que el situava sense precisar gaire en algun dels camps francesos de les platges. Durant anys, la seva esposa i els seus germans van voler saber què se n’havia fet, d’ell, però no van obtenir cap resposta. El Ton va morir al Camp de Bram (departament de l’Aude), el 23 de maig del 1939, als 31 anys. La seva germana Maria va morir fa dos anys sense saber on havia mort i on havia estat enterrat el seu germà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor