El dossier

Els que van bé

L’ocupació en el sector de les TIC va augmentar un 12,8% l’any passat i creixen les ‘start-up’ relacionades amb la salut

El sector de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) va ocupar 129.000 persones a Catalunya durant el quart trimestre del 2020, un 12,8% més que un any enrere, i va representar el 3,9% del total de l’ocupació, segons dades de l’enquesta de població activa de l’INE. Aquestes xifres disten de la mitjana registrada a l’Estat, amb un descens interanual del 0,9% en el tercer trimestre. “Una part del creixement a Catalunya s’explica per com les empreses d’innovació tecnològica han ajudat a fer front a la pandèmia. L’altra, té a veure amb la naturalesa de Barcelona com a principal pol tecnològic del sud d’Europa”, assegura el director de talent digital de Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí.

Aquest mercat ha hagut de donar resposta a les necessitats provocades per la pandèmia, des de la implementació del teletreball o la prestació de serveis en línia, fins a aspectes dels camps de la intel·ligència artificial, el big data o la ciberseguretat. Les deep tech, dedicades a impulsar la innovació de les empreses a través de millores en els processos de digitalització de les cadenes de producció, també han generat ocupació durant la pandèmia. Les empreses dedicades a la digitalització de la indústria, l’alimentació i la salut han augmentat la seva aposta per aquest servei.

La directora de l’MBA de la UPF Barcelona School of Management, Susana Domingo, autora de l’article Inversió i covid-19: les start-ups que més creixeran el 2021 explica que la pandèmia ha provocat una digitalització de sectors que fins ara no havien tingut la necessitat d’aplicar les tecnologies a la seva activitat, un buit que ha quedat cobert per diferents empreses emergents. Destaca el gran creixement de les relacionades amb la salut, un sector que despunta a Catalunya per l’alta presència d’indústries farmacèutiques, la quantitat de centres de recerca, l’arribada de fons especialitzats i, sobretot, l’alta demanda actual. Dins de l’àmbit de la salut, Domingo distingeix dos tipus d’empreses emergents: les que es dediquen a la recerca de laboratori –no vinculada especialment a la covid– i els nous aplicatius per viure millor, com plataformes de menjar saludable o d’exercici a casa.

Altres empreses de nova creació que han sobresortit i ho seguiran fent el 2021 tenen a veure, segons Domingo, amb noves tecnologies –realitat virtual, intel·ligència artificial o indústria 4.0–, a les quals se suma el comerç electrònic, que s’ha disparat durant la pandèmia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor