El dossier

JORDI PUIGNERÓ

CONSELLER DE POLÍTIQUES DIGITALS I ADMINISTRACIÓ PÚBLICA

“Hem d’assentar les bases de l’economia del futur”

O ARA O MAI
“Cal aprofitar aquesta finestra d’oportunitat abans no s’arribi a la maduresa del sector; o ens hi posicionem ara o serà una oportunitat perduda”
ALTRES TECNOLOGIES
“El New Space tindrà un efecte d’arrossegament i potenciació del sector digital, ja que és aglutinador d’altres tecnologies, com ara la impressió 3D, la intel·ligència artificial, la 5G, la IoT i l’electrònica avançada”
Quan es crearà l’Agència Espacial de Catalunya? 
El govern ja ha iniciat els tràmits. El 12 de gener d’enguany va aprovar la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei per a la seva creació, fet que suposa el primer pas necessari per crear l’estructura administrativa encarregada de desplegar la política satel·litària de Catalunya i gestionar l’activitat del sector de la nova economia de l’espai, la New Space. La creació de l’Agència Espacial de Catalunya respon a la necessitat de comptar amb un marc jurídic i una estructura administrativa per gestionar i desplegar l’aplicació de les polítiques i actuacions en aquest àmbit a Catalunya.
Què farà, concretament, aquest nou organisme?
Els principals encàrrecs i funcions de la futura Agència Espacial de Catalunya, seran, entre d’altres, implementar l’Estratègia New Space i la política de desenvolupament econòmic nacional de l’espai; actuar com a entitat de referència per als agents públics i privats en totes les qüestions relacionades amb el desenvolupament del sector espacial; gestionar programes nacionals de recerca i desenvolupament espacial; coordinar de manera estratègica les diverses infraestructures relacionades amb el sector New Space i gestionar les relacions internacionals en temes relacionats amb la indústria espacial. El pròxim pas serà fer una consulta pública prèvia a l’elaboració de l’avantprojecte de llei de creació de l’Agència, amb l’objectiu de recollir les opinions i les demandes de les empreses, dels agents de recerca i innovació i de tots els actors implicats en el sector de l’espai català per conèixer les necessitats d’impuls d’aquest sector i definir adequadament les funcions de la nova Agència Catalana de l’Espai.
Quan de temps fa que es treballa en aquesta línia?
L’estratègia New Space de Catalunya s’ha estat treballant durant els darrers dos anys. El 2019 va ser quan es van iniciar els contactes amb empreses i agents d’aquest sector per identificar la millor aproximació per definir un pla d’acció de suport al sector. I a inicis del 2020, es va constituir el grup d’experts que ha donat suport al govern en l’elaboració de l’estratègia que estava a punt abans de l’estiu tot i que per la situació provocada per la pandèmia no va ser aprovada i presentada fins a finals d’octubre del 2020.
Què pot significar per a Catalunya com a país apostar per l’espai?
La indústria espacial europea és una de les més competitives del món. Aquesta indústria proporciona 231.000 llocs de treball, genera un valor estimat d’entre 53.000 i 62.000 milions d’euros i que fa que més de 10% del PIB de la Unió Europea ja depengui dels serveis relacionats amb l’espai. A Europa, per exemple, es fabriquen un terç dels satèl·lits de tot el món. L’aposta del govern per l’espai està plenament orientada a impulsar un nou sector econòmic d’alt valor afegit, generador d’oportunitats, de creixement econòmic i d’ocupació, i a aprofitar aquesta finestra d’oportunitat que s’obre amb la denominada nova economia de l’espai, basada en l’ús de satèl·lits més petits i de menor cost, que orbiten a baixa altura. L’estratègia està dissenyada perquè Catalunya pugui consolidar i maximitzar el seu lideratge en el camp dels nanosatèl·lits.
Estem parlant de tot un nou sector econòmic...
Es calcula que el desenvolupament d’aquesta nova economia d’alt valor afegit generarà 1.200 nous llocs de feina i una facturació de 280 milions d’euros anuals el 2025. En només cinc anys, es preveu multiplicar per 2,5 el nombre d’empreses que avui es dediquen al sector fins a arribar a les 75, i multiplicar per quatre els llocs de feina i per sis la facturació. A més, el New Space crearà un nou teixit tecnològic que tindrà un efecte d’arrossegament i potenciació del sector digital, ja que és aglutinador d’altres tecnologies, com ara la impressió 3D, la intel·ligència artificial, la 5G, la IoT i l’electrònica avançada. I oferirà un nou mercat per a empreses industrials del país que ara treballen per sectors com el de l’automoció o l’aviació, ja que molts dels components d’aquests nanosatèl·lits són components comercials actualment utilitzats en aquests sectors.
Hi pot haver algun tipus d’impediment per part de l’Estat espanyol a l’hora de llançar els primers nanosatèl·lits?
No, l’Estat no ho pot impedir, ja que aquests nanosatèl·lits segueixen els estàndards internacionals d’operació i, d’una banda, el seu llançament es farà en bases espacials internacionals (fora de l’Estat) i, de l’altra, orbitaran fora de l’espai aeri regulat, per tant no hi poden posar cap impediment. A més, l’estratègia New Space es desplegarà plenament dins del marc de les competències de la Generalitat de Catalunya. Les actuals competències permeten un ampli desenvolupament normatiu directament relacionat amb el sector espacial, bàsicament pel fet de disposar de totes les competències sobre els elements essencials del New Space: accés a les tecnologies de la informació i la comunicació, gestió de competències locals, activitats de foment de la indústria, infraestructures del transport i les comunicacions, planificació, ordenació i promoció de l’activitat econòmica, i recerca, desenvolupament i innovació.
Com respon als que pensen que potser ara no és el moment i que hi ha altres prioritats?
Precisament ara és el moment d’impulsar la recuperació econòmica del país, i gràcies a projectes com aquest podem fer-ho mitjançant un nou model productiu, basat en la tecnologia, d’alt valor afegit i generador d’ocupació de qualitat. El millor que podem fer ara és assentar les bases de l’economia del futur per a Catalunya. Així ho està reclamant Europa als estats membres per a la utilització dels fons de recuperació i resiliència, i per això el projecte del New Space és un dels vint-i-set projectes emblemàtics identificats pel govern dins pla Next Generation Catalonia. D’altra banda, el sector del New Space és un sector en creixement que preveu la seva entrada en fase de maduresa en els propers anys. Durant els propers cinc anys, es preveu el llançament de 3.500 nous nanosatèl·lits que generaran un nou sector que creixerà un 20% anual en aquest mateix període i arribarà als 4.000 milions d’euros el 2025. Així doncs, ens trobem en un moment ideal per fer una aposta decidida pel sector del New Space; cal aprofitar aquesta finestra d’oportunitat abans no s’arribi a la maduresa del sector. O ens hi posicionem ara o serà una oportunitat perduda.
Creu que el concepte “Nasa Catalana” pot desorientar o semblar exagerat?
Aquest nom, el de “Nasa Catalana”, no l’hem posat pas nosaltres; de fet, han estat els detractors del projecte, per desprestigiar-lo, però l’única cosa que demostren és un total desconeixement del que significa l’anomenada nova economia de l’espai o New Space i també una falta total de visió de futur i d’aposta per la recerca, la innovació i la tecnologia que han de ser els motors de l’economia catalana en el segle XXI. El New Space representa un canvi de paradigma en la manera de desenvolupar missions espacials, alhora que permet l’entrada de nous agents a la indústria aeroespacial i genera una nova economia que parteix de la denominada “democratització” de l’espai, fins ara reservat a les grans potències mundials i als gegants de la indústria aeroespacial. Per això grans potències mundials aposten pel New Space com a complement a la seva estratègia espacial, com ara els EUA, la Xina, el Canadà o el Regne Unit, tot i que estats més petits i innovadors com Luxemburg, Singapur, Finlàndia i els Emirats Àrabs també entren en aquesta carrera espacial centrada en l’ús dels nanosatèl·lits i els serveis digitals que poden oferir.

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor