El dossier

RERE EL TELÓ DE FERRO

Els símbols comunistes dominaven l’any 1980 una Praga grisa i decadent, però lliure del turisme massificat que l’ha envaït des de la caiguda del mur de Berlín. Una exposició fotogràfica ho recorda a Girona

Octubre del 1980. Fa dotze anys de la Primavera de Praga i en falten nou per a la Revolució de Vellut. La capital txeca conserva tots els atractius de vella ciutat imperial, però el pas del temps ha embrutit les parets dels seus edificis. Rovellats tramvies vermells fan via al costat dels Lada russos i d’algun Trabis de l’RDA. La ciutat es mou al ritme de l’economia comunista, després del fracàs de l’obertura del 68 i la posterior invasió soviètica. Uns grans magatzems ofereixen roba passada de moda. Restaurants i comerços semblen aturats en el temps. La gent omple els carrers i passeja pel majestuós pont de Carles. Hi ha turistes dels països de l’est i molt pocs occidentals.

Entre aquests, tres joves catalans acabats d’arribar amb un Dyane 6. Fa setmanes que planifiquen el viatge. Porten els passaports amb el visat tramitat per correu a l’ambaixada txeca a Madrid. Això no els estalviarà de passar-se una bona estona a la frontera, on els policies els revisen el cotxe amb parsimònia. “Porteu discos de música moderna? Texans?”, els demanen. Abans d’arribar a Praga, la policia els multa sense cap motiu. Primer els demana el passaport i després els cobra 100 corones, unes 700 pessetes. Només de ser a la ciutat, a la plaça Venceslau, una altra multa. “Einhundert Kronen”, 100 corones. La mateixa quantitat que es quedarà un taxista que els ajuda a trobar hotel i el camarada recepcionista.

Volten per Praga seduïts per la seva monumentalitat i pel seus històrics cafès. Proven la cervesa negra a U Fleku, una antiga cerveseria artesana, encara verge de la massificació turística. Del paisatge urbà els sorprenen les moltes bastides i els símbols i rètols comunistes. Estrelles roges i grans rètols, molts dels quals fan referència als trenta-cinc anys que fa que l’exèrcit soviètic va alliberar el país del nazisme. “Glòria a l’exèrcit soviètic”, diu un. “En la unitat amb l’URSS per la pau”, diu un altre.

El testimoni fotogràfic d’aquell viatge es pot veure aquest maig en una exposició al Casal Independentista El Forn de Girona.

Praga 1980 Fotos: Miquel Riera Lloc: Casal Independentista El Forn. Plaça Sant Pere. Girona. @El_Forn Dates: fins al 30 de maig
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor