El dossier

La globalització beneficia tothom

El proteccionisme torna a la UE, que veta el control estranger d’empreses estratègiques

L’eliminació de traves al comerç internacional beneficia tant els països exportadors, que augmenten el nivell de vida, com els consumidors dels importadors, que es beneficien de preus més baixos per l’augment de la competència. De la mateixa manera, l’entrada d’empreses estrangeres modernitza els països.

Això no es discutia mentre les economies occidentals penetraven en el segon i el tercer món, però quan la truita es gira, l’entusiasme globalitzador es refreda i ressorgeix el proteccionisme. El març del 2020, quan la pandèmia va esclatar a Europa, la Comissió Europea va emetre una directriu en la qual demanava als estats que fessin “ple ús dels seus mecanismes de control de les inversions estrangeres directes, tenint plenament en compte els riscos per a les infraestructures sanitàries crítiques, el subministrament de materials i altres sectors crítics”. Immediatament, el govern espanyol va introduir un mecanisme de control de les inversions estrangeres no comunitàries, que afecta les adquisicions de més del 10% de qualsevol empresa espanyola considerada estratègica, estenent-se a qualsevol compra que permeti a l’inversor una participació efectiva en la gestió o el control d’aquesta empresa. “Hem anat massa lluny amb la globalització”, va dir aleshores el comissari europeu per al Mercat Interior, Thierry Breton.

Barreres d’entrada a les inversions, però també barreres de sortida als productes. La UE va aprovar al gener un reglament segons el qual les exportacions de vacunes contra la covid-19 estan subjectes a una autorització prèvia, “de manera que es garanteixin subministraments adequats a la Unió per cobrir la demanda vital”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor