El dossier

ÁLVARO HERNÁNDEZ

Director de ‘Todo noticias latinas’

“La intenció d’Uribe és generar el caos al país”

El periodista Álvaro Hernández fa anys que viu a l’Estat espanyol, on és director d’un programa de ràdio adreçat a la comunitat llatina. És demolidor amb Álvaro Uribe, amb qui creu que caldrà negociar una sortida de la crisi

Fa vint anys que Álvaro Hernández, colombià i periodista, viu a l’Estat espanyol. És el director del programa radiofònic Todo noticias latinas. De sempre, ha estat crític amb el govern colombià, amb Álvaro Uribe al centre, com a protagonista de la política de les dues últimes dècades. Els posicionaments han costat a Hernández crítiques i amenaces, que sempre ha fet públiques. Comentem amb ell que la situació del seu país, vista des d’aquí, és inversemblant. Una manifestació a Madrid, o a Barcelona, no podria acabar amb munició real, bales, contra manifestants. “I que hi hagi desapareguts, i que després es trobin cossos a l’aigua, al riu... No és pas mentida! Cossos decapitats, i els caps en bosses d’escombraries... Persones cremades després de ser maltractades!” No hi ha res espontani, diu, en el que està passant. És un pla que s’ha ordit. I assenyala l’expresident Álvaro Uribe. “Tot plegat forma part d’un pla molt macabre. Soc dels que creu que quan s’expliqui la verdadera història d’Álvaro Uribe el món el veurà com el genocida contemporani més sagnant. No en tinc cap dubte i fa molts anys que ho dic.” Sobre la protesta ciutadana, ho té també claríssim: “No lluitem per tombar una reforma tributària, lluitem per posar fi a un sistema.”

A l’horitzó, no ho oblidem, hi ha unes eleccions, i la possibilitat d’un canvi polític. “Uribe ja sabia que la reforma seria impopular! De fet, els seus fills van visitar Duque. Per què? per la reforma. La màfia té unes maneres de fer, i deixen rastre. Coincideix també que havia sortit una enquesta que deia que el líder de l’esquerra, Gustavo Petro, té al seu favor al voltant del 40% de la intenció de vot. Si les eleccions es fessin ara, guanyaria. El candidat opositor comença a ser un problema, doncs. Saben que si el poble aguanta fins a les eleccions, perdran.”

Hi ha diverses possibilitats per explicar com s’està gestionant aquesta crisi per part de l’Estat. “Hi ha una teoria antiga d’Uribe, que diu que cal crear caos per aconseguir guanyar. Mai és tan fosc com quan està a punt de sortir el sol. Álvaro Uribe s’està defensant amb tot el que té a l’abast, i no tinc dubte que la seva intenció és crear el caos al país. Això li pot interessar també per deixar que Duque caigui.” I torna a expressar la pròpia indignació: “Han sortit a matar avis amb gasos lacrimògens, a impedir que passin les ambulàncies... Creieu que aquesta maquinària la controla Duque? El creieu capaç? No! És un calçasses, com molts colombians, a qui ja li va semblar bé que el narcotraficant de torn li pagués les eleccions, de la mateixa manera que paguen pits nous a nenes de 14 anys.” I segueix: “A Cali, als indígenes se’ls va posar un parany amb els paramilitars. Estan assassinant líders socials... Qui fa tot això? Hi ha d’haver una estructura.” Està convençut, però, que al govern li acabarà sortint el tret per la culata.

Negociar, sí

Mirant cap a l’horitzó, té la confiança d’un altre país possible, lluny d’un sistema de govern narcoparamilitar, com tants colombians l’anomenen. Duque és incapaç, diu, de portar el vaixell al millor port, unes eleccions anticipades. No quedarà més remei que negociar una sortida. “S’haurà de negociar amb ells –Uribe i companyia–, i això inclourà blanquejar els seus actius, perquè l’economia colombiana està inflada a còpia de droga; recordeu que exporta el 90% de la cocaïna que es consumeix al món.” “No crec que Uribe vulgui més terres o riquesa. El que vol és salvar el coll, sortir-ne indemne. Això serà molt dur per a les víctimes, per a tothom. Però no veig altra sortida que el diàleg de tots i totes. Negociaríem amb Hitler perquè deixés de matar jueus?”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor