El dossier

Prejubilacions menys generoses

Les reduccions de plantilla afecten cada vegada més treballadors més joves, alhora que es va reduint el percentatge de sou que es paga fins a la jubilació

CaixaBank proposa que en la reducció de plantilla que està negociant, almenys un 40% dels acomiadats siguin menors de 50 anys. Des del 2010, dins dels grans processos d’ajustament de plantilles que s’han produït en el sector, les entitats han anat rebaixant tant l’edat a partir de la qual els seus treballadors es poden acollir a la prejubilació, com el percentatge de sou que percebran fins a jubilar-se definitivament. D’aquesta manera, segons dades de la UGT, s’ha passat de les prejubilacions a partir dels 55 anys d’edat amb un sou anual pensionable d’entre el 80 i el 95%, a jubilacions anticipades més properes als 50 anys d’edat, amb un percentatge de sou que varia en funció de cada banc, però que no supera el 80%.

D’acord amb les dades del sindicat, entre el 2010 i el 2020 es van dur a terme seixanta-set processos d’acomiadaments col·lectius, dels quals vint van comportar la sortida de 1.000 o més empleats. Al principi del període, els anys 2010 i 2011, els grans expedients de regulació d’ocupació de la banca oferien prejubilacions a partir dels 55 anys (BMN, Novacaixagalicia, CajAstur, la fusió de Caja Madrid i Bancaja i Banca Cívica). En tots, els empleats que decidien acollir-se a la jubilació anticipada percebien gairebé la totalitat del sou: un percentatge que oscil·lava entre el 83% que oferia Banca Cívica i el 95% de Caja Madrid.

A partir de llavors, entre el 2012 i el 2016, els grans processos de retallades de plantilla oferien la prejubilació a una edat més primerenca, encara que en alguns casos mantenien els 55 anys, i hi va haver una rebaixa substancial en el sou que s’oferia als empleats: es va passar al 75% com a xifra més habitual, i en alguns casos per sota (Bankia, Ceiss i CaixaBank van pagar el 60% el 2013).

Des del 2016 fins ara, els 55 anys han deixat de ser estàndard per a les prejubilacions i s’ha aproximat més als 50 anys. Igualment, el percentatge de sou s’ha mantingut per sota del 80% i en alguns casos per sota del 60%.

Banco Santander també ha passat per diversos procediments d’acomiadament col·lectiu durant els últims anys, especialment després de la integració del Popular. El 2017 es va acordar un ERO per a uns 1.000 empleats amb indemnitzacions de fins al 80% del salari pensionable; dos anys després, va prescindir de 3.223 treballadors més, amb indemnitzacions d’entre el 60% i el 80%, i el desembre passat va acordar una altra retallada de 3.572 llocs de treball amb indemnitzacions entre el 65% i el 73%.

Molt abans de plantejar-se la fusió amb CaixaBank, el 2018, Bankia va dur a terme un procés d’acomiadament col·lectiu per redimensionar la seva plantilla després de la integració de BMN que va afectar 2.000 treballadors, als quals va indemnitzar amb fins al 63% del sou.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor