El dossier

Alta incidència de covid persistent entre els joves, segons un estudi

L’explosió de contagis de les dues darreres setmanes ha disparat totes les alarmes, i el govern ha activat noves restriccions i es planteja el confinament nocturn dels municipis amb més incidència. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, reconeixia dilluns, en roda de premsa, que la situació s’ha descontrolat: “Dir que les dades són pèssimes és poc, estem malament, molt malament”, i admetia que caldran “setmanes i setmanes, mesures i mesures” per poder frenar els contagis. La variant delta del virus, més transmissible, ha facilitat la propagació de l’epidèmia entre els joves, encara no vacunats i amb més interacció social, i ha portat a prop del col·lapse l’atenció primària. Els contagis es concentren en la franja d’edat de 15 a 29 anys, i malgrat que majoritàriament es tracta de casos lleus, des de Salut s’adverteix de la preocupació que genera que actualment un 25% dels pacients ingressats amb covid-19 a les UCI siguin persones de menys de 40 anys.

Malgrat que els joves solen tenir una simptomatologia més lleu de la malaltia, un estudi recent alerta dels efectes persistents de la covid-19 en un percentatge molt elevat de joves. L’estudi, publicat el 23 de juny per un equip de científics noruecs a la revista Nature Medicine, indica que un 52% dels joves d’entre 16 i 30 anys infectats durant la primera onada de la pandèmia presentava encara símptomes al cap de sis mesos d’haver-se contagiat. Entre els símptomes més freqüents hi havia la pèrdua del gust i/o l’olfacte (28%), fatiga (21%), dificultat per respirar (13%), falta de concentració (13%) i problemes de memòria (11%).

L’estudi es va fer amb un grup de 312 pacients de diverses edats, majoritàriament de la ciutat de Bergen, dels quals 247 estaven aïllats a casa i 65 més hospitalitzats. Al cap de sis mesos, un 61% del total dels pacients presentaven símptomes persistents de la malaltia. Els autors de l’estudi alerten d’aquestes afectacions a llarg termini en molts casos, i especialment entre joves i pacients que van passar la malaltia de forma lleu o moderada. Aquest és un dels primers estudis que avalua els efectes a llarg termini de la covid-19, i els seus autors adverteixen de la necessitat de fer estudis més amplis per corroborar el que consideren unes dades preocupants sobre els efectes encara desconeguts de la pandèmia i, especialment, les conseqüències entre els més joves.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor