El dossier

L’art de cuinar amb sobralles

Nikoletta Theodoridi, arquitecta d’il·luminació i somiadora activista. Les verdures i els llegums recuperats són la base dels esdeveniments culinaris que organitza amb el nom de sObres Mestres

Nikoletta Theodoridi és l’ànima de sObres Mestres. El seu projecte va néixer el 2017, quan el va presentar dins del Curs Design The Restaurant Experience, una iniciativa amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. “No es tractava de fer un restaurant i ja està, es tractava que fos una experiència.” Com va arribar a aquest punt, però? Després d’haver fet voluntariat en diverses organitzacions contra el malbaratament, com Espigoladors i la Plataforma Aprofitem els Aliments. “Sento que aquí, a Catalunya, hi ha molt moviment ciutadà, però també hi ha molt suport per part de les administracions. El moviment està molt més avançat que a Espanya i en altres països europeus.” És cert, també, que els individus sembla que fem passes molt petites, per exemple en matèria de reciclatge, per no parlar de la reducció de residus. “Hem de canviar hàbits del nostre dia a dia que tenim molt arrelats.”

Més implicació

Després de les seves accions de voluntariat, es va formar el seu propi criteri i sobretot es va adonar de fins quin punt la situació és greu. “Em vaig adonar que les dimensions de la tragèdia són d’una magnitud que no ens podem implicar en accions de manera anecdòtica, tres cop l’any. Està molt bé, però no és suficient.” “Explorant experiències europees, vaig veure que hi ha establiments on la majoria dels ingredients són recuperats. Vaig començar a donar voltes a la idea de muntar un restaurant de menjar saludable, amb fruites i verdures recuperades.” Finalment, va decidir no engegar un projecte de tanta envergadura econòmica. Ho faria diferent. Munta esdeveniments, prepara càterings, col·labora amb mercats, organitza tallers... Una oferta, es podria dir, itinerant. La base del que fa sempre són productes frescos recuperats, ja sigui d’Espigoladors, majoristes de Mercabarna o col·laboracions de supermercats. No treballa, però, amb res que hagi estat processat. La base de la seva proposta sempre dona protagonisme a les verdures i els llegums. I, a més, tot plegat ha de ser assequible, no pas un luxe. I no és fàcil, fer-ho quadrar. Una altra característica de la seva feina és fer pedagogia sobre reduir al màxim els residus: “Sempre explico que hem d’evitar els residus, no solament els orgànics. No podem fer servir coberts d’un sol ús, per molt que siguin de blat de moro!”

La seva cuina ha estat present, per exemple, a les festes de la Mercè. Allí on hi hagi un esdeveniment relacionat amb la sostenibilitat, és molt possible que sObres Mestres hi sigui. Des que va iniciar la seva activitat, ha rescatat prop de 2.000 kg d’hortalisses, fruites, verdures i pa artesà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor