El dossier

Un estudi concreta perquè la dieta mediterrània té beneficis per a la salut

Que la dieta mediterrània té importants beneficis per a la salut era una cosa àmpliament coneguda. Ara, un estudi d’un equip d’investigadors de la URV-IISPV ha pogut concretar que molts d’aquests beneficis estan relacionats amb els canvis que la dieta mediterrània genera en la microbiota i que porten a una reducció dels nivells de glucosa i insulina.

L’estudi l’ha portat a terme un equip investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, liderat per la investigadora Mònica Bulló, que ha examinat si el seguiment d’una dieta mediterrània té beneficis sobre la composició i la funció dels bacteris intestinals, i de quina manera això pot contribuir a explicar la relació entre la dieta mediterrània i la millora dels factors de risc metabòlic. Segons informa la Universitat Rovira i Virgili a la seva pàgina web, l’assaig clínic ha consistit en el seguiment de cinquanta persones adultes amb síndrome metabòlica i una alimentació poc saludable que van seguir amb la seva dieta habitual suplementada amb 50 grams de fruita seca al dia durant dos mesos i una dieta mediterrània durant dos mesos més. Comparant les dues intervencions, es va demostrar que la glucosa, la insulina i la resistència a la insulina millorava després de seguir la dieta mediterrània. En concret, incrementava la quantitat de Lachnospiraceae NK4A136, un gènere bacterià que es relaciona amb la millora metabòlica.

Amb l’estudi s’ha pogut constatar per primera vegada que la dieta mediterrània provoca canvis en determinats bacteris intestinals i que aquesta modificació en la microbiota es pot relacionar amb el benefici de la dieta mediterrània sobre determinats aspectes de salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor