El dossier

Mil dies en una caravana Camper

ROCÍO CALVO
“Les feines que teníem eren molt rutinàries. L’Edu era funcionari i jo treballava en un banc, i vam fer aquest salt”

Imaginem que un dia t’agafa un cop d’aire, et vens els quatre trastos, guardes altres coses a casa d’una amics, et compres una caravana, i adeu. Decideixes viure-hi, potser a la natura; ja ho decidiràs. Es pot, però? Al darrere de l’adreça sincodigopostal.com hi ha el blog de viatges de Rocío Calvo i Edu Parrado, que, el 2019, van deixar les seves feines i, des d’aleshores, s’han dedicat a viatjar i treballar i viure en una furgoneta Camper. Ja són experts a córrer món, en una mena de nomadisme (ens ressona la pel·lícula Nomadland). Diu la Rocío: “Normalment, canviem tots els dies de lloc, per allò de tenir dos dits de front i no molestar els veïns. Que si s’hi pot viure? Quedar-te dos o tres mesos al mateix lloc?” I respon l’Edu: “Seria complicat, tot i que coneixem gent que ho està fent.” Tot d’amagatotis, però. Si ens ve de gust no lligar-nos al totxo, no ens podem establir-me on vulguem, vet aquí. “Tot depèn del lloc, de la comunitat, que l’espai sigui més o menys turístic, amb més o menys pressió policial. Si vas a un lloc apartat i no molestes, no crides l’atenció, no has de tenir problemes, però, vaja, legalment no es pot viure en una furgoneta, en una caravana.” I en un càmping? Apunta ell: “Hi ha càmpings que obren tot l’any, i t’hi pots instal·lar, tot i que tampoc és cent per cent legal, ja que no pots estar més de sis mesos a l’any en un càmping.” I això? És una actualització de la llei de vagos y maleantes? “La qüestió és que no es pot viure en un lloc sense cèdula d’habitabilitat. I si passes més de sis mesos en un lloc és que hi estàs vivint. Aquesta és la raó.”

Doncs res. A passar per l’adreçador. Diu la Rocío: “Farà tres anys que vivim i treballem així, i de moment és un projecte a llarg termini. No ens plantegem canviar de vida. Vam decidir-ho perquè les feines que teníem eren molt rutinàries. L’Edu era funcionari i jo treballava en un banc, i vam fer aquest salt. Et penses que el teu és un cas aïllat i comences a viatjar i veus que hi ha moltes persones que també ho han fet.” Resulta més barat que com vivien abans. Tot i que no tenen tants ingressos, les despeses també han baixat. “Estem viatjant a tot hora i les nostres despeses sumen uns 1.000 euros mensuals.” “És viure viatjant, més que no pas viure en un lloc. No parem perquè hem de generar continguts. Hi ha altres tipus de persones que viuen a la furgoneta però no viatgen tant, potser el cap de setmana.”

Comenten que és cert, no es faciliten altres maneres de fer que no sigui passar per una hipoteca, o per dedicar un sou al lloguer. Diu l’Edu: “El sistema està molt ben muntat, i el que interessa és que passis per caixa. Allò que, segons ells, no els faci guanyar diners –tot i que consumim, paguem impostos–, malament. Mira les lleis d’altres països: als EUA són més permissius, tot i que és cert que allà viuen en caravana més per una qüestió de necessitat. Estaria bé que obrissin una mica més la mà.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor