El dossier

Greenpeace reclama un nou model de ramaderia

El problema de la contaminació de l’aigua per nitrats “ha empitjorat progressivament”, així resumeix la situació del que està passant a Catalunya la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Davant aquesta situació, i el fet que en els últims 19 anys no s’ha observat una millora de la qualitat de l’aigua, el Govern de Catalunya ha aprovat un Decret llei que amplia durant quatre anys més la moratòria a la ramaderia industrial, per la qual cosa no es podran instal·lar noves explotacions ramaderes ni ampliar les existents a les zones més afectades per la contaminació de l’aigua per nitrats. En particular, segons la conselleria, aquesta moratòria s’aplicarà a 68 municipis.

“Des de Greenpeace no podem fer res més que aplaudir la nova moratòria parcial a la ramaderia industrial a Catalunya, però també he d’afirmar que, davant la situació d’empitjorament de la contaminació de l’aigua per nitrats, aquesta mesura és clarament insuficient”, ha afirmat Luís Ferreirim, responsable d’agricultura de Greenpeace España. “És urgent establir una moratòria a tota Catalunya per a prevenir que altres municipis acabin afectats també i reduir la cabanya ramadera en intensiu, només així podrem revertir la situació”.

Segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, al 1998 hi havia 204 municipis declarats Zona Vulnerable per Nitrats. Però al 2015 ja havien passat a 422 (més del doble en menys de dues dècades), la qual cosa suposa ja gairebé la meitat dels municipis catalans. Tanmateix, això no ha impedit que es continuï incrementant la contaminació per nitrats i que, a molts punts, la situació hagi fins i tot empitjorat. El 51% de les masses d’aigües subterrànies estan ja declarades com afectades per la contaminació per nitrats i al 2015 hi havia 139 municipis afectats amb concentracions per sobre del límit legal. L’Agència va concloure, en el seu Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial 2022-2027, que “el 73% de les masses d’aigua subterrànies amb un estat químic ‘dolent’ ho són per excés de nitrats”, que “les estratègies principals per a combatre aquest problema han de venir de l’erradicació o reducció de les seves causes, de l’abocament excessiu de nitrats al medi ambient”, sent categòrica en una de les seves solucions: “Reduir o limitar l’activitat agrària a les zones de forta pressió i mal estat del medi ambient.”

La ramaderia industrial està a l’epicentre de molts problemes ambientals, des del canvi climàtic a la pèrdua de biodiversitat, i fins i tot està deixant a molts pobles sense aigua potable, per la qual cosa urgeix un canvi del sistema de producció. Per exemple, a Catalunya, i segons les dades del Registre Estatal d’Emissions i Fonts Contaminants –el sector boví està exempt de declarar les seves emissions-, el 75% de les emissions de metà estan provocades per la ramaderia industrial (73% porcí i 2% avícola) així com el 97% de les emissions d’amoníac (73% porcí i 24% avícola), cosa que també contribueix a empitjorar la qualitat de l’aire de Barcelona.

Segons afirma Greenpeace, reduir dràsticament la cabanya ramadera en intensiu i promoure la transició a la ramaderia extensiva de base agroecològica i de petita escala té així múltiples beneficis i ha de ser el camí a seguir no sols a Catalunya sinó a tot l’Estat espanyol. “Si no anem arran del problema, posem fre la ramaderia industrial a tot l’Estat espanyol i, a més, reduïm la cabanya ramadera en intensiu, per descomptat que no s’aconseguiran complir els objectius europeus de descontaminació total per al 2027” ha conclòs Ferreirim.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor