El dossier

Noves variants del SARS-CoV-2

L’OMS està monitoritzant dues variants noves del virus de la covid, anomenades lambda i mu, respectivament, per determinar si poden fer la malaltia més greu i més transmissible, i per establir si les vacunes actuals i els tractaments són eficaços en aquests casos. L’aparició de noves variants és un fenomen esperat, ja que la transmissió del virus no s’ha aturat i per això l’OMS fa un seguiment a nivell internacional, amb una xarxa de col·laboradors, de les diferents variants que es consideren d’interès.

La variant lambda, també coneguda com llinatge C.37, va ser detectada inicialment a Perú a l’agost de 2020 i va ser designada com a variant d’interès al juny de 2021. Fins aquest moment s’ha detectat en 44 països al voltant del món i a l’abril de 2021’aquest any va arribar a representar més del 80% dels casos de la covid al Perú. S’ha distribuït ràpidament en altres països de Llatinoamèrica, com Argentina, Xile i Equador. Tot i que encara no hi ha prou estudis concloents, sembla que és una variant que augmenta encara més la transmissibilitat del virus.

Per la seva banda la variant mu, també coneguda com a llinatge B.1.621, va ser classificada com a variant d’interès el passat 30 d’agost. Aquesta variant va ser identificada inicialment a Colòmbia al gener d’enguany i posteriorment s’han reportat casos esporàdics i alguns brots grans en altres països a Sud-amèrica i a Europa. La seva prevalença a la majoria de països ha anat disminuït, però en canvi augmenta a Colòmbia i a Equador. El que més preocupa d’aquesta variant és que es pugui escapar dels efectes de la vacuna.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor