El dossier

Criptomonedes oficials

El Banc Central Europeu ha començat els treballs per crear una divisa digital que permetrà als particulars obrir-hi un compte directament, sense intermediaris, i fer pagaments electrònics en tota la zona de l’euro

Les criptomonedes –la més coneguda de les quals és el bitcoin– són uns actius digitals que utilitzen un xifrat criptogràfic per garantir-ne la titularitat. No estan sotmeses a cap control públic i se n’emeten un nombre limitat, de manera que el seu valor no es pot devaluar com passa amb les divises oficials quan n’augmenta la circulació. Són bàsicament valors d’inversió, però també es fan servir com a mitjà de pagament. No tenen el suport d’un banc central o d’altres autoritats públiques i no estan cobertes per mecanismes de protecció al client com el Fons de Garantia de Dipòsits o el Fons de Garantia d’Inversors: si hi ha un atracament al teu banc, el teu compte no se’n ressent, però si et roben criptomonedes no hi pots fer res, que és el que va passar a l’agost quan uns pirates informàtics van robar 600 milions de dòlars ha la plataforma Poly Network.

Diversos estats s’estan plantejant llançar les CBDC (divises digitals de banc central), monedes digitals regulades. El Banc Central Europeu (BCE) va aprovar al juliol el llançament d’una investigació formal sobre l’euro en forma de divises digitals després de prop de nou mesos en els quals s’han tractat les consideracions prèvies sobre les necessitats dels ciutadans i la idoneïtat d’aquest tipus de diners. “El nostre treball està dirigit a assegurar-nos que en l’era digital els ciutadans i les empreses segueixen tenint accés a la forma més segura de diners: diners d’un banc central”, va subratllar la presidenta de BCE, Christine Lagarde.

El membre del comitè executiu del BCE a càrrec dels sistemes de pagament, Fabio Panetta, va indicar que “un euro digital reduiria els costos de les transaccions, promouria la inclusió financera –en assegurar que les persones que actualment no tenen accés als serveis financers puguin utilitzar els pagaments digitals– i permetria als usuaris comprar en qualsevol botiga i país de la zona de l’euro. “Si el banc central s’involucra en els pagaments digitals, el consumidor estarà protegit, perquè no som una empresa privada, no tenim interès comercial a emmagatzemar, administrar o monetitzar dades dels usuaris”, va afegir.

L’euro digital posarà a disposició de tot el món uns diners electrònics públics, que permetran a la gent obrir un compte directament amb el BCE, sense intermediaris. Actualment, només els bancs privats i altres institucions financeres tenen accés a aquest tipus de diners electrònics a través de les reserves que guarden al BCE i per les quals paguen un interès negatiu del -0,5%.

La fase d’investigació examinarà què cal fer perquè l’euro digital sigui eficient, accessible i sense risc.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor