El dossier

Detecció de violència de gènere a l’atenció primària

Quasi la meitat dels professionals de l’Atenció Primària pregunten sobre violència de gènere a la consulta. L’estudi “Detecció precoç de la violència de gènere en els centres d’atenció primària de salut Barcelona Esquerra (CAPSBE)” identifica si els professionals sanitaris de l’atenció primària realitzen preguntes de detecció precoç de violència de gènere, les barreres que dificulten aquesta detecció i quines mesures es podrien prendre al respecte.

Es tracta d’un estudi de la infermera Maria Gómez, de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), transversal dut a terme en tres Centres d’Atenció Primària. Per dur-lo a terme es va enviar un qüestionari auto administrat via correu electrònic amb variables sobre realització de preguntes per a la detecció de violència de gènere, sociodemogràfiques, de coneixements, percepcions i accions. Es va realitzar una anàlisi descriptiva i analítica de les dades.

El maltractament es presenta de diverses formes en la consulta, ja sigui de manera no explícita (malestar físic, híper freqüentació, somatització); en forma aguda (lesions físiques, abús sexual), amb alteracions conductuals, o bé a través de malestar a la salut sexual i reproductiva.

“Les dones que han estat exposades a maltractament valoren l’escolta atenta, la confidencialitat, la cura i el no ser jutjades per part de les professionals de salut” explica la infermera María Gómez, que aclareix que encara existeixen barreres de tipus organitzatiul, social i individual que dificulten l’atenció adequada a les dones víctimes de la violència per part dels professionals de la salut.

Les guies de l’OMS ja recullen algunes accions que es poden dur a terme des de les consultes davant la violència de gènere: estar alerta per detectar possibles signes i símptomes, prestar atenció sanitària, documentar les evidències, informar sobre els recursos existents, coordinar-se amb altres professionals i institucions per a la seva derivació, i suport i seguiment dels casos.

Segons la infermera María Gómez “sabem que aproximadament el 90% de dones maltractades acudeix a centre d’AP durant l’any següent d’haver estat agredida”. Aquestes dones consulten més sobre seqüeles o símptomes inespecífics que sobre el maltractament en si mateix; per això, és important realitzar preguntes exploratòries sobre violència de gènere, com a activitat preventiva, en tota dona que acudeixi a consulta i no figuri en la seva història clínica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor