El dossier

BERNAT BERNABEU VÍCTIMA D’UNA AGRESSIÓ homòfoba a Girona

“Em van preguntar si era maricó i em van pegar”

“Estic millor, molt millor.” El manresà Bernat Bernabeu s’ha hagut de refer, en tots els sentits, d’una agressió que va patir en una festa a la Devesa de Girona. El jove havia estat en un botellot i cap a les dues de la matinada de l’1 d’octubre, quan es recollia, se li van acostar dos nois. “Un em va agafar des de darrere i em va preguntar si era maricó, i li vaig dir que sí. Aleshores em va colpejar al cap, cinc cops de puny. Vaig caure inconscient, i una noia em va ajudar. Quan vaig recuperar la consciència, vaig trobar a prop una parella dels Mossos i, a més a més, vaig trucar al 112. Em van dur al Trueta i en vaig sortir cap a les nou del matí del dia 1. Em van voler mirar bé; per sort no hi havia cap lesió greu.”

Té 20 anys, i treballa pel seu compte, en una petita empresa que ha muntat. Els presumptes agressors, segons li han explicat, tenen 24 anys. L’1 d’octubre mateix ja en van detenir un; el dilluns 4 va ser posat en llibertat amb càrrecs. “S’està investigant. Anirem a judici i a veure què passa.” Segueix: “Mai he amagat la meva condició i fins a l’agressió no havia tingut cap problema per ser homosexual. Mai.” Hi ha el perill, com passa amb altres col·lectius, d’acabar traspassant la responsabilitat a les víctimes: “No surtis de nit”, “no beguis”, “no facis x conducta”. Però el focus s’ha de posar sobre l’agressor. Pel que fa a ell, què passarà si li tornen a preguntar per la inclinació sexual? No dubta, assegura: no se n’ha amagat ni se n’amagarà. No té por, però en qualsevol cas, diu, es tracta de seguir endavant tot i la por. “N’he anat parlant amb persones que han passat per situacions semblants, d’agressió, i n’hi ha que han passat més por. Van ser, precisament, aquestes persones les que em van animar a explicar què m’havia passat.” Parlar amb víctimes li ha donat l’empenta per exposar-se públicament. Cal denunciar, tot i que molts pensaments, comenta, ens vulguin fer emmudir: “Tampoc n’hi ha per a tant”, “quin embolic em vindrà a sobre!”, “vull estalviar-me problemes”... Ell, després dels fets, vol implicar-se més, en una lluita que vagi més enllà del seu cas.

Percep que hi ha un grau més de violència? “No tinc números ni dades. Sí que és cert que ara hi ha la sensació d’una mica més d’inseguretat, per mostrar-te en públic, per fer segons quins comentaris en segons quins llocs... No m’hi havia trobat mai! Potser sí que hem d’anar amb més cura, potser sí que estem retrocedint una mica.” “No sabria dir tampoc si la raó de tot plegat és política. De fet, vull desmarcar-me totalment de les valoracions polítiques. Hi ha sectors de la societat als quals no agrada el fet de ser gai o lesbiana, o el que sigui. Hi ha qui no té el perfil d’extremadreta, però sí una ment tancada. Mai m’he sentit assetjat, ni tinc por, però és cert que escoltes comentaris negatius, de vegades per part de persones que potser després votaran ERC o JuntsxCat, partits que també puc votar jo. Que sí, que Vox té un paper en tot plegat, sí, però de vegades l’enemic el tenim a casa i no ho volem veure. Hi ha una homofòbia i un masclisme molt enquistats a la societat, que no crec que portin a agredir ni a insultar, però que hi són. Dit entre moltes cometes: potser tots tenim una mica d’homofòbia, una mica de racisme, però uns ho mostren d’una manera i els altres d’una altra. Ens falta autocrítica; pequem d’això, els catalans. Tenim potencial per ser fantàstics, però estem lluny de països com Holanda o Dinamarca. Ah!, i he de dir, per cert, que he rebut el suport de moltes persones, de colors polítics molt diferents.” Bernabeu rumia. I reflexiona que cal una acció transversal, i profunda. Tant de bo la resposta al perquè de l’LGTBI-fòbia fos unívoca.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor