El dossier

Exportació precovid

Les vendes catalanes a l’exterior del primer semestre van ser un 6,2% superiors a les del mateix període del 2019. La falta de matèries primeres condiciona la recuperació en productes industrials

Les exportacions de productes catalans van pujar a 39.685 milions d’euros el primer semestre del 2021 i es van situar per sobre dels nivells prepandèmia, segons les dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. L’exportació del primer semestre va ser un 28,2% superior a la del mateix període de l’any passat, quan es va notar l’impacte més gran de la pandèmia amb un descens del 17%, i va superar en un 6,2% la del primer semestre del 2019, abans de l’esclat de la covid.

Al juny, les exportacions catalanes van augmentar un 31,4%, fins als 7.093 milions d’euros, la xifra més elevada en un mes de juny.

Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, “aquestes dades confirmen la robustesa i el motor de creixement del sector exterior català i la capacitat d’innovar també en l’àmbit de la internacionalització adaptant-se als nous reptes i barreres que la situació pandèmica ha generat per a les exportacions”. Per al director general d’AMEC –l’associació de les empreses exportadores–, Joan Tristany, “es pot dir que les exportacions han superat els nivells prepandèmia”, però alerta que el gran impuls de les vendes a l’exterior es deu a l’alimentació i els béns duradors, i no tant als productes industrials, que es veuen castigats per la falta de matèries primeres.

“Malgrat recuperar les xifres del 2019, aquest any no es pot dir que estiguem a prop de la normalitat” perquè “l’encariment de les matèries primeres i el seu desproveïment, el preu dels contenidors, que s’ha arribat a triplicar, i les dificultats per trobar espai per enviar les mercaderies estan afectant la bona marxa de les exportacions i d’algunes indústries, i la situació es podria complicar en els pròxims mesos”.

A finals de setembre, la patronal Pimec va publicar un estudi centrat en la problemàtica i els preus dels aprovisionaments en què s’explica que gairebé el 85% de les empreses catalanes estan tenint problemes de subministraments derivats de la crisi mundial, així com que un 30% de les petites i mitjanes empreses del país tenen comandes endarrerides.

El president de Pimec, Antoni Cañete, va advertir a principis de mes que l’augment del preu de les matèries primeres i la falta de subministraments passaran de ser un fet “conjuntural” a “estructural” i que “han vingut per quedar-se”, tot i que “possiblement hi haurà alguna correcció”. Cañete va atribuir aquest context a diversos motius, com les decisions de les grans companyies respecte al transport, especialment el marítim. “Abans, un contenidor de 20 peus costava 1.500 dòlars, i la setmana passada, 15.000”, va indicar, a banda d’afegir que preveu que “mai més” tornaran als 1.500 dòlars.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor