El dossier

L’aventura que vol ser un altaveu per salvar el Delta

EL DOCUMENTAL
“Vam veure que calia donar visibilitat al problema i vam decidir fer una altra expedició”

Havia de ser una vàlvula d’escapament després dels mesos de confinament i s’ha acabat convertint en un projecte que lluita per salvar el riu Ebre i el seu delta. Aquesta és la història de tres joves de Madrid i el seu descens en caiac des de Flix fins al delta de l’Ebre per reivindicar la supervivència del tram final del riu i el seu delta. Tot va començar amb un caiac inflable, ganes d’aventura i, asseguren, una mica d’inconsciència. Pablo García i el seu amic Aitor Flores van fer cap des de Madrid a les Terres de l’Ebre per evadir-se a cop de rem i fer fins a 120 quilòmetres de descens. “Volíem connectar amb l’aigua i oblidar el que passava a terra”, expliquen. A més d’aigua i paisatge es van trobar amb les històries de la gent que conviu amb l’Ebre i el seu delta, amb els problemes d’un riu sense sediments i d’una desembocadura i un parc natural amenaçats pel canvi climàtic. “Vam veure que calia donar visibilitat al problema i vam decidir fer una segona expedició per convertir la nostra aventura en un documental”, explica Pablo García.

Els dos joves, que es dediquen al món de la comunicació i l’audiovisual, van afegir un tercer amic al seu projecte i, juntament amb Jorge García, l’estiu passat van fer un segon descens, aquesta vegada equipats amb el material necessari per convertir l’expedició en un documental. El seu projecte, EbroSurvivor, està en procés de gestació. “Estem editant tot el material i esperem poder tenir-lo enllestit a principis del 2022”, explica Pablo García. La idea és presentar el treball en algun festival i després obrir-lo al gran públic. El desig seria poder tornar a fer el tour per terres catalanes, en aquest cas per fer la presentació del treball final, un documental amb què volen explicar com una història d’amistat i aventura no està renyida amb el compromís de conservació i preservació d’un espai natural. “L’aprenentatge que et dona un contacte tan immersiu amb el riu, tot el que va sorgint al llarg de la travessia i el diàleg que hi tens ens ha fet veure el riu d’una altra manera”, afegeix aquest aventurer.

L’experiència ha donat per a tant que els tres joves ja treballen a fer del caiac, la càmera i el riu un projecte de reivindicació més ambiciós que fins i tot travessi fronteres: “Estem estudiant la viabilitat d’una expedició pel Duero, des de Valladolid fins a Porto”, ens avança. De moment, de les aventures viscudes i del seu projecte per l’Ebre, se’n pot fer seguiment al perfil @ebrosurvirvor i al web www.ebrosurvirvor.com.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor