El dossier

Els autònoms tremolen

PENSIONS
Un 30,95% dels autònoms jubilats no han cotitzat per tenir dret a la pensió mínima, i l’Estat els aporta un complement de 231 euros en cada paga

Un cop aprovats els canvis legals en les relacions laborals dels treballadors per compte aliè, s’està negociant un nou sistema en les cotitzacions del règim espacial de treballadors autònoms (RETA). Els treballadors assalariats cotitzen a la Seguretat Social en proporció dels seus ingressos, mentre que els autònoms poden escollir la base independentment del que guanyen, entre un mínim de 960,6 euros i un màxim de 4.139,4 al mes. El 85,8% dels autònoms espanyols cotitzen a la base mínima (una quota mensual de 294 euros), amb la conseqüència que la pensió de jubilació mitjana és de 1.396 euros mensuals per als assalariats i de 829,56 per als autònoms. Aquesta mitjana encara seria més baixa si no hi hagués el complement de mínims: un 30,95% dels treballadors per compte propi jubilats reben 231,63 euros addicionals per poder arribar a la pensió mínima, ja que pel que han cotitzat s’haurien de conformar amb 499 euros per paga.

Aquest any els ingressos per cotitzacions socials dels treballadors per compte propi pujaran a 12.017 milions d’euros, mentre que les prestacions per a aquest col·lectiu costaran 22.442 milions d’euros, un dèficit de 10.425 milions que s’haurà d’eixugar amb transferències de l’Estat. Per pal·liar-ho i assegurar també que els autònoms d’avui tinguin una protecció millor el dia que es retirin, el ministeri vol reformar el sistema de quotes per rebaixar la cotització dels autònoms que tenen rendiments nets més baixos (inferiors a 900 euros) i pujar considerablement la contribució dels qui ingressen més de 1.300 euros al mes. Es crearien tretze trams de cotització, en funció dels ingressos reals, amb quotes que l’any 2031 se situarien entre un mínim de 183 euros i un màxim de 1.267.

Les associacions d’aquest col·lectiu estan dividides sobre la reforma. L’Asociación de Trabajadores Autónomos (ATA, lligada a la CEOE) explica que amb el nou sistema qui tingui uns rendiments nets superiors a 1.125,9 euros al mes pagarà més (si actualment no paga la quota mínima). Això, segons els seus càlculs, provocarà que el 40% del col·lectiu pagui més. Uns números que difereixen dels del Ministeri de Seguretat Social, que estima que dos de cada tres autònoms pagarà menys. Una altra de les crítiques de l’ATA al nou sistema és que cotitzar en funció dels ingressos implica rebre prestacions en funció d’aquestes cotitzacions, de manera que les persones que passin a pagar menys també tindran menys drets.

Autònoms Pimec ha alertat que la proposta ministerial dificulta el creixement, la viabilitat i la competitivitat dels autònoms. La seva presidenta, Elisabet Bach, destaca el fort impacte que això tindria sobre els ingressos nets: “Es torna a demanar un esforç més al col·lectiu en ple context de crisi per la pandèmia, deixant-lo de nou en una situació de vulnerabilitat.” Afegeix que “es tracta d’un gran canvi, ja que es passa de la voluntarietat a un sistema d’obligatorietat” i que, per tant, això requereix un temps llarg d’adaptació. Bach demana fer compatibles i flexibles les quotes, adaptant-les a la realitat econòmica de cada autònom.

La Unión de Profesionales i Trabajadores Autónomos (UPTA, lligada a la UGT), en canvi, defensa la cotització lligada als rendiments. “Com podem sostenir la idea que un autònom que declara 900 euros al mes d’ingressos nets pagui el mateix que qui ingressa 2.000 euros? Com es pot defensar que autònoms amb rendes de treball de 30.000 euros a l’any continuïn cotitzant en una base de 960 euros igual que l’autònom que declara 12.600 euros?”, diu el seu president, Eduardo Abad.

El gran escull de les negociacions és què s’entén per ingressos reals. El ministeri entén que són els rendiments nets (ingressos menys espeses deduïbles). L’ATA demana que es faci sobre els rendiments bruts, perquè hi ha molts autònoms que no poden aplicar-se deduccions. La Unión de Asociaciones de Trabajadores Autónomos y Emprenedores, vinculada a CCOO, proposa que la quota es calculi segons els beneficis, és a dir, una vegada descomptades les despeses necessàries per a l’exercici de l’activitat, incloent les quotes a la Seguretat Social.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor