El dossier

L’esport aïlla Putin

La FIFA i la UEFA han exclòs de les seves competicions Rússia, que també es queda sense F1 i sense participació en l’Eurolliga de bàsquet

El món de l’esport no va trigar ni vint-i-quatre hores a reaccionar. La invasió d’Ucraïna ha acabat aïllant el país que presideix Putin, també en gairebé totes les competicions esportives internacionals. La UEFA ha estat de les primeres a moure’s i ha decidit que Sant Petersburg no seria l’escenari de la propera final de la Champions, el 28 de maig. El partit es jugarà a París, a l’estadi de Saint-Denis. La FIFA i la UEFA han exclòs tots els clubs o seleccions nacionals russos de les seves competicions. Rússia, que havia de jugar un play-off de repesca per assegurar-se plaça, no disputarà el mundial de Qatar. Tota una sotragada. Polònia, el seu rival en la semifinal, ja havia anunciat la seva negativa a enfrontar-s’hi. La selecció russa femenina també ha quedat exclosa de l’Eurocopa de l’estiu vinent, mentre que l’Spartak de Moscou, l’únic supervivent del país que quedava en competicions europees, també ha estat descartat. A més, la FIFA ha suspès els contractes en vigor de futbolistes i entrenadors estrangers de clubs ucraïnesos i russos, perquè puguin signar per un altre club.

La decisió de la UEFA també ha deixat fora l’MKF Tiumén de Sibèria, que s’havia classificat per a la final a quatre de la Champions de futbol sala. En el vessant econòmic, la UEFA ha cancel·lat l’acord amb el seu principal patrocinador, la multinacional de gas russa Gazprom, que aportava 50 milions d’euros per temporada. El Schalke 04 també ha trencat relacions amb aquesta gran empresa, que patrocinava la seva samarreta, i el Manchester United ha posat fi al seu contracte amb Aeroflot. El govern britànic ha congelat els actius i la venda del Chelsea, del conegut magnat rus Roman Abramóvitx, molt proper a Putin.

ELS JUGADORS FUGEN

En bàsquet, en l’Eurolliga, el llegendari CSKA de Moscou, juntament amb el Zenit de Sant Petersburg i l’Unics de Kazan, no només han dit adeu a la competició, sinó que, a més, molts jugadors estrangers han marxat. Al CSKA ho han fet el georgià Tornike Shengelia, el lituà Marius Grigonis, el danès Iffe Lundberg i l’alemany Johannes Voigtmann. També ha marxat del Zenit el tècnic català Xavi Pascual, els lituans Kuzminskas i Gudaitis, i el nord-americà Shabazz Napier. L’equip lituà del Zalgiris ja es va mostrar des del primer instant contrari a jugar cap partit més contra un equip rus. A més, divendres passat en el partit que va jugar contra el Barça al Zalgiris Arena, va canviar els colors habituals de la seva indumentària pel blau i el groc, en suport al poble ucraïnès.

El COI ha instat totes les federacions internacionals a traslladar o cancel·lar tots els esdeveniments que estiguessin planificats a Rússia o Bielorússia, així com demanar que no s’exhibeixi cap bandera nacional russa ni que es soni el seu himne. La Federació Europea d’Handbol ha fet cas i ha suspès de la Champions masculina el Meixkov Brest bielorús i de la femenina, el CSKA. Els europeus d’handbol platja sub-16 i la qualificació per a l’europeu absolut del 2023, que s’havien de fer aquest juliol a Moscou, canviaran de seu. El Comitè Paralímpic Internacional tampoc ha permès que els esportistes russos ni bielorussos competeixin en els Jocs Paralímpics d’hivern de Pequín. La Fórmula 1 ha cancel·lat el Gran Premi de Rússia, que s’havia de disputar al circuit de Sotxi. La Federació d’Atletisme ha exclòs els atletes russos i bielorussos. Rem, rugbi o patinatge s’han afegit a la mesura. En ciclisme, l’UCI ha suspès l’equip Gazprom-RusVelo, que estava convidat a la Volta. L’equip ucraïnès s’ha retirat de la copa del món d’esgrima al Cairo per no haver d’enfrontar-se amb Rússia, i la Federació de Judo ha retirat la figura de president honorari a Putin. La Federació de Natació ha cancel·lat les sèries mundials i la natació artística que s’havien de celebrar a Kazan. El partit de waterpolo entre russos i grecs a Sant Petersburg mai es va arribar a celebrar. En tennis, l’ITF ha fet fora de la copa Davis Rússia, actual campiona. El rus Andrei Rubliov s’ha mostrat en contra de Putin i a Dubai va escriure sobre la càmera: “No war, please.

En aquest sentit, no ha estat poca l’escenificació en tot tipus de partits i competicions, amb pancartes de “stop war”. La van lluir els jugadors del Barça en l’eliminatòria d’anada a Nàpols, en l’Europa League, i el cap de setmana passat ho van fer, per exemple, totes les lligues de la Federació Espanyola de Bàsquet.

L’esport és un clam: no a la guerra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor