El dossier

Pocs lloc per endollar

El Plan Nacional Integrado de Energía y Clima estima que al 2030 s’arribarà a l’Estat espanyol a un parc de vehicles elèctrics de 5 milions entre turismes, furgonetes, autobusos i motos, dels quals 3 milions seran turismes. La patronal de fabricants ANFAC calcula que per donar servei a aquest volum de vehicles caldran 340.000 punts de recàrrega públics, trenta vegades més que els prop de 12.000 actuals. Per ampliar la xarxa, la llei del canvi climàtic obliga les benzineres amb vendes anuals de 10 milions de litres o més a tenir en funcionament el febrer del 2023 almenys una infraestructura de recàrrega d’una potència igual o superior a 150 kW en corrent contínua. Les que venen entre 5 i 10 milions de litres n’hauran de tenir una amb una potència igual o superior a 50 kW l’agost del 2023. Ja estan obligades a tenir-ne, des de l’any passat, les noves concessions.

En el mateix sentit, un reial decret de desembre estableix que abans de l’1 de gener del 2023 tots els edificis d’ús diferent del residencial privat que tinguin una zona d’ús aparcament amb més de vint places i els estacionaments no adscrits a edificis amb més de vint places, hauran de disposar d’una estació de recàrrega per cada 40 places d’aparcament o fracció, fins a 1.000 places, i una estació de recàrrega més per cada 100 places addicionals o fracció. Pel que fa als edificis residencials, s’està tramitant una reforma del Codi Tècnic de l’Edificació per establir les obligacions relatives a la instal·lació de punts de recàrrega en edificis de nova construcció i les intervencions en edificis existents. Mentrestant, per instal·lar un punt de recàrrega en una plaça d’aparcament –que costa entre 800 i 1.000 euros– cal demanar permís a la comunitat de propietaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor